Koncentraty WPC
73 ofertyCzym jest białko serwatkowe?
Osoby aktywne fizycznie powinny wzbogacać swoją codzienną dietę o rozmaite odżywki białkowe, np. białka wegańskie czy izolaty WPI. Do grona niezwykle często wybieranych produktów wspomagających dietę sportowców zalicza się także koncentrat białek typu WPC, czyli białka serwatkowego. Odpowiada on za zwiększanie ilości dobrze przyswajalnego białka w diecie, dlatego może stanowić świetne uzupełnienie rozmaitych posiłków spożywanych w ciągu dnia. Odżywki WPC zawierają 80 proc. białka - reszta składników to m.in. tłuszcze oraz węglowodany. Najlepszy koncentraty białka serwatki znajdziesz w internetowym sklepie Decathlon. Białka serwatkowe to określenie dla funkcjonalnych białek mleka. Stanowią one około 20 procent zawartości białek w mleku, zaś reszta to kazeina. Dodatkowo ich średnia zawartość w całym mleku oscyluje w granicach 0,7 proc. Jak powstaje serwatka? Okazuje się, iż jest to produkt uboczny powstający w trakcie produkcji serów, np. twarogów, serów twardych i półtwardych. Jest to ciecz, która zostaje utworzona po ścięciu mleka krowiego. Warto wiedzieć, że 3/4 zawartości białek serwatkowych stanowią albuminy, takie jak np. albumina surowicy wołowej (BSA) bądź ?-laktoalbumina (?-LA). W składzie białka serwatkowego znajduje się też laktoferyna, laktoperoksydaza, ilozym oraz immunoglobulina.Koncentrat białek serwatkowych WPC - odżywka dla aktywnych
Koncentrat WPC (z angielskiego Whey Protein Concentrate) to produkt wysokobiałkowy, który produkuje się z serwatki mleka krowiego. Jego wyróżnikiem jest fakt, iż posiada szereg dobroczynnych właściwości biologicznych oraz fizykochemicznych. Są to wyodrębnione i mocno skoncentrowane szczepy białek serwatkowych, które pochodzą z mleka. Zawartość protein wynosi w tym białku około 70 - 80 proc. Ilość węglowodanów i tłuszczy jest bardzo niewielka. Wysokiej jakości koncentraty WPC są produkowane z wykorzystaniem technologii membranowych - najczęściej ultrafiltracji. W największym uproszczeniu polega to na wykorzystywaniu specjalnych sit, które służą do wyodrębniania z serwatki (pozostałości z mleka, po tym jak ścięty zostanie skrzep kazeinowy) białek o dobroczynnych właściwościach. Omawiana procedura produkowania białek wyróżnia się tym, iż jest w pełni bezpieczna i nie prowadzi do uszkodzenia ich struktury. Koncentraty WPC określa się jako najwyższej jakości koncentraty białka. Specjaliści zaliczają je do grona żywności nowej generacji - mogą ją spożywać osoby w każdym wieku. Dodatkowo stosowanie białka WPC to dobre rozwiązanie nie tylko dla osób aktywnych fizycznie, ale dla każdego - bez względu na to, jaka jest jego codzienna aktywność fizyczna czy zapotrzebowanie kaloryczne.Odżywka WPC - skład
Jaki jest dokładnie skład odżywek WPC? Jest on następujący: białko (stanowi ono około 80 procent zawartości, dodatkowo białko to zawiera też aminokwasy egzogenne), tłuszcze i cukry (m.in. laktoza). Omawiane koncentraty są projektowane w taki sposób, aby posiadały przyjemny smak. Dodatkowo, są one dostępne w wyjątkowo atrakcyjnej cenie, dlatego sportowcy sięgają po nie wyjątkowo chętnie. Czas wchłaniania WPC wynosi około dwie - cztery godziny. Z tego względu nie jest to najlepsze białko potreningowe, gdyż okres anaboliczny po ukończonej aktywności wynosi maksymalnie dwie do trzech godzin. W tym czasie sportowiec powinien dostarczyć organizmowi szybko wchłanialne białko oraz cukry proste - dzięki tym elementom organizm zyskuje cenne źródło energii. Z tego względu WPC 80 i czyste koncentraty białka serwatkowego najlepiej jest spożywać przed planowaną aktywnością bądź w ciągu dnia. Dodatkowo, każdy, kto ma uczulenie na laktozę powinien koniecznie zrezygnować ze spożywania tego rodzaju odżywek. W przeciwnym razie może dojść do wystąpienia różnych reakcji alergicznych.Ilość białka w diecie - zalecenia
Każdy, kto chce cieszyć się dobrym stanem zdrowia, powinien dbać o to, by jego dieta była zbilansowana. Wyróżnikiem zbilansowanej diety jest dostarczanie organizmowi trzech najważniejszych składników w odpowiednich proporcjach. Mowa tu oczywiście o węglowodanach, białkach oraz tłuszczach. Jaka jest optymalna ilość białka, którą trzeba zapewnić organizmowi? Odpowiedź na to pytanie uzależniona jest od tego, o jaką grupę wiekową chodzi. Minimalne dzienne zapotrzebowanie na białko w codziennej diecie powinno wynosić odpowiednio:- od 1,4 do 2,4 g na kg masy ciała - w przypadku osób, które są aktywne fizycznie.
- 1 g na kg masy ciała - w przypadku seniorów,
- 0,9 g na kg masy ciała - w przypadku osób dorosłych,
- 1,2 g na kg masy ciała - w przypadku osób, u których stwierdzono stan niedożywienia bądź współobecność choroby przewlekłej.
Koncentrat białek WPC - dlaczego warto? Jak dawkować tę odżywkę?
Dlaczego lepiej jest postawić na koncentrat białek zamiast na spożycie standardowego posiłku będącego źródłem białka? Wynika to z kilku przyczyn. Przede wszystkim, jeśli zażyjesz zaledwie kilkanaście gram takiej odżywki, z łatwością dostarczymy swojemu organizmowi szereg niezbędnych składników, a także aminokwasów egzogennnych (BCAA). Musisz pamiętać o tym, iż aminokwasy BCAA trzeba dostarczać organizmowi z zewnątrz, ponieważ nie jest on zdolny do ich samodzielnego syntezowania. Sportowcy, czyli osoby, które są aktywne fizycznie, powinny spożywać każdego dnia od 1,4 do 2,4 g białka na każdy kg masy ciała. Dostarczanie białka jest oczywiście niezwykle ważne w kontekście budowania masy mięśniowej. Tę ilość powinno się rozdzielić na minimum cztery posiłki - jest to istotne, ponieważ dzięki temu organizm może lepiej trawić białko oraz pozostałe składniki. Zaleca się, by w ramach jednego posiłku nie dostarczać więcej niż 40 g białka. Jak dawkować suplement diety, jakim jest koncentrat białek? Wszystko zależy od tego, jaki dokładnie produkt posiadamy, ponieważ ilość białka w poszczególnych produktach jest zróżnicowana. Najczęściej wystarczy spożycie od 30 do 60 g koncentratu na jeden posiłek - to wystarczy, aby postępował proces budowy tkanki mięśniowej.Ile razy dziennie można przyjmować białko WPC 80? Niektórzy jedzą je kilka razy dziennie. Dobrym pomysłem jest dodawanie go do mleka bądź innych napojów. Niektórzy stosują omawiany koncentrat nawet jako dodatek do deserów.Serwatkowe WPC - jak przygotować?
Jak powinna być przygotowana odżywka białkowa WPC? Stosowanie białka serwatkowego jest naprawdę bardzo proste. Jeśli będziesz je spożywać odpowiednio często, wzrost masy mięśniowej jest pewny. W jaki sposób przygotowywać ten koncentrat? To banalne. Mianowicie: wystarczy rozcieńczyć porcję odżywki z odpowiednią ilością wody lub mleka (np. 700g), a potem dokładnie wymieszać składniki. Następnie wystarczy spożyć tak przygotowany koncentrat. Systematyczne spożywanie odżywki WPC 80 przynosi wiele korzyści dla organizmu. Mianowicie:- Regeneracja organizmu przebiega znacznie szybciej. Osoby, które systematycznie przyjmują ten rodzaj suplementów, znacznie szybciej powracają do pełni sił po wyczerpujących treningach.
- Wspomaga proces budowania mięśni.
- Dzięki niej kości są zdrowe.
- Chroni przed procesem rozpadu tkanki mięśniowej.
- Zmniejsza ryzyko występowania zjawiska katabolizmu, które powoduje, iż rozwój mięśni przebiega znacznie mniej efektywnie.
Koncentrat białek jako sposób na schudnięcie?
Czy dzięki systematycznemu przyjmowaniu WPC możesz zwiększyć szanse na zgubienie zbędnych kilogramów? Okazuje się, że jak najbardziej. Omawiany produkt jest bardzo chętnie wybierany przez osoby, które są na redukcji. Z czego to wynika? Jest to spowodowane tym, iż WPC posiada wiele unikalnych cech, takich jak:- regulowanie gospodarki insulinowej - WPC sprawia, że następuje stymulacja wydzielania insuliny, co skutkuje obniżeniem poziomu glikemii po spożytym posiłku,
- zmniejszenie apetytu z jednoczesnym zwiększeniem uczucia sytości po skonsumowanych posiłkach,
- przyczynia się do przyspieszenia przebiegu procesów metabolicznych w organizmie,
- ma ogromny wpływ na zwiększenie prawdopodobieństwa utraty tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.
Idealny prezent na każdą okazję
Nie masz pomysłu na prezent?
Podaruj kartę podarunkową Decathlon już od 20 zł