Nasi projektanci opracowali te buty dla wyczynowych, wymagających freeridowców, którzy puszkują mocy, dobrego trzymania stopy i komfortu.
Mocny but z dobrym trzymaniem stopy, progresywnym flexem ułatwiającym freeride i formowanym termicznie butem wewnętrznym zwiększającym trzymanie i komfort.
Zalety produktu
-
Sztywność
Progresywny flex 100 dla większego komfortu przy zmianie śniegu.
-
Amortyzacja
Skorupa z PU dla lepszej amortyzacji.
-
Swoboda ruchów
Skiwalk: 42° obrotu w pozycji walk ułatwia podchodzenie.
-
Trzymanie stopy
Wysoka cholewka i 4 klamry dla odpowiedniego trzymania.
-
Komfort użytkowania
Formowany termicznie but wewnętrzny zwiększa komfort i trzymanie stopy.
-
Łatwość zakładania / zdejmowania
Podszewka z lycry ułatwia zakładanie i zdejmowanie butów.
-
Właściwości ocieplające
But wewnętrzny i izolująca podeszwa zatrzymują ciepło.
Opis produktu
FORMOWANY TERMICZNIE BUT WEWNĘTRZNY
But wewnętrzny z polietylenu. Formowany termicznie materiał o grubości 3mm. Przez podgrzewanie buta wewnętrznego kurczy się jego pianka, przez co możesz nadać jej odpowiedni kształt i zwiększyć komfort użytkowania. System Shock Absorder Area na pięcie amortyzuje wstrząsy od wypukłości i przy wykonywaniu skoków.
Opcja: nie stanowi części zestawu
Te buty są kompatybilne z piętkami LOW TECH (8608349) marki WEDZE; pozwalają założyć wiązania skiturowe z insertami. Dzięki temu możesz odkrywać skiturowy świat.
Do czego służy formowanie termiczne buta wewnętrznego?
W niektórych butach użyte są tzw. pianki formowane termicznie. To znaczy, że piankę w bucie wewnętrznym można rozgrzać, aby przyjęła kształt Twoich stóp oraz skorupy buta zewnętrznego. Zwiększa to kompatybilność buta wewnętrznego ze skorupą i zapewnia więcej miejsca dla lepszego komfortu.
Ja proponuję, abyś pojeździł w takich butach co najmniej 2 dni, zanim zdecydujesz, czy potrzebujesz je formować termicznie. Czasem stopa potrzebuje czasu, aby przyzwyczaić się.
Jak formować termicznie buty wewnętrzne?
1- Rozgrzać piekarnik do 80°C (z termoobiegiem).
2- Wyjąć buty wewnętrzne ze skorupy.
3- Wyjąć wkładkę z butów wewnętrznych.
4- Buty wewnętrzne włożyć do piekarnika na 8 minut.
5- Wyjąć buty wewnętrzne z piekarnika.
6- Włożyć wkładki do butów wewnętrznych.
7- Włożyć buty wewnętrzne do butów zewnętrznych.
8- Założyć buty i każdą klamrę zapiąć na środkowe zapięcie.
9- Odczekać 8 minut w temperaturze pokojowej przed zdjęciem butów.
Buty są już gotowe do jazdy!
Regulacja klamry
4 bardzo wytrzymałe klamry mikrometryczne z aluminium oraz 2 zaczepy z 3 pozycjami na piszczelu (z beznarzędziową regulacją) zapewniają dopasowanie do budowy każdej łydki. Szeroki pasek zapewnia mocne i proste zapięcie górnej części skorupy.
But wewnętrzny
Cienki but wewnętrzny (last 100mm), formowany termicznie but wewnętrzny z polietylenu: 3mm pianka formowana termicznie otacza stopę. Lekki i wygodny but wewnętrzny. Profilowana pianka na wysokości kostek. Giętki materiał ułatwia odkształcanie się buta podczas podchodzenia i przemarszu.W przypadku odczuwania przez kilka dni dyskomfortu but termiczny można poddać formowaniu termicznemu.
Co to jest index flex?
Każda marka określa dla każdego swojego modelu buta flex index, który wskazuje na stopień twardości buta. Ta liczba przedstawia sztywność całości produktu: im wyższa liczba, tym skorupa buta jest sztywniejsza. Przyjmuje się, że flex od 70 jest przeznaczony dla średnio-zaawansowanych narciarzy. Flex od 70 do 90 jest odpowiedni dla zaawansowanych narciarzy. Powyżej są produkty przeznaczone dla wyczynowców. Osoby o większej wadze mogą zwiększyć wskaźnik o 1 poziom.
Jak przymierzyć buty narciarskie?
Po włożeniu stopy w but, należy w połowie zębatki zapiąć klamry. Możesz zrobić to mocniej? Jeśli tak, oznacza to, że rozmiar butów nie jest odpowiednio dobrany. Po zapięciu butów, musisz 3 razy mocno zgiąć nogi w kolanach - piszczele naciskają na buty (by sobie pomóc, możesz położyć ręce na kolanach), a pięta cofa się w bucie. Stań prosto: palce powinny lekko dotykać przodu skorupy. W trakcie zginania kolan stopa przesuwa się do tyłu i nie czujesz już przodu butów.
Jak łatwo założyć buty narciarskie?
Pociągnij język do przodu i na zewnątrz od stopy: dzięki temu mocno otworzysz skorupę i znacząco ułatwisz wkładanie stopy w but.
Jak zoptymalizować komfort w butach narciarskich?
Na wiele sposobów można optymalizować komfort stopy w bucie narciarskim.But narciarski musi być blisko stopy. Dla lepszego trzymania można wybrać wkładki dostosowane do łuku stopy narciarza, reduktory pojemności i wkładki podnoszące pięty.
Jak nie odczuwać zimna w stopach?
Często zaniedbywane suszenie buta wewnętrznego to najważniejsza czynność zapobiegająca odczuwaniu zimna w stopach. Nawet przy -10°C stopa się poci. But wewnętrzny sam nie wyschnie w plastikowej skorupie, nawet przez kilka dni. Najlepiej jest suszyć go każdego dnia. Można używać do tego suszarek do butów, ponieważ są one bardziej praktyczne. Nie trzeba wyjmować butów wewnętrznych. Wystarczy włączyć suszarkę!
Skład
Wierzch 100% Polipropylen Wnętrze 100% Poliester Podeszwa zewnętrzna 100% Termoplastyczny poliuretan Ciepła podszewka 100% Poliester
Porady dotyczące przechowywania
Wysuszyć buty przed ich schowaniem. Najlepiej zapiąć klamry i schować buty do pokrowca na buty narciarskie. Przechowywać je w pomieszczeniu, w którym panuje umiarkowana temperatura.
Porady dotyczące konserwacji
Zostawić do wyschnięcia w miejscu suchym i przewiewnym. Zostawić do wyschnięcia po użytkowaniu..