Erytrytol: 100% zamiennik dla cukru bez kalorii i indeksu glikemicznego, który nie podnosi poziomu insuliny i cukru we krwi
Erytrytol to 100% zamiennik dla cukru - wykorzystywany jako naturalny słodzik, który występuje naturalnie w wielu owocach (gruszka, melon, winogrona) i produktach, takich jak sos sojowy, ser, wino, czy piwo. Używa się go jako słodzika, nawilżacza, stabilizatora i zagęszczacza. Wygląda jak cukier i jest o 60-75% słodszy niż sacharoza, ale nie zawiera kalorii. Ma wiele pozytywnych cech - niski indeks glikemiczny, mało kalorii, małe właściwości przeczyszczające. Nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie wpływa na insulinę.
Erytrytol jest wytwarzany poprzez fermentację cukrów roślinnych - cukier jest mieszany z wodą i fermentowany w erytrytol. Następnie, jest on filtrowany, krystalizowany i suszony. Produkt końcowy wygląda jak cukier, ma te samą wagę i objętość, ale ma 65-70% jego słodkości. 90% erytrytolu jest wchłaniane bezpośrednio przez jelito cienkie i usuwane w ciągu 24 godzin. Erytrytol nie jest rozkładany przez bakterie jamy ustnej, co oznacza, żenie przyczynia się do powstawania próchnicy.
Erytrytol został uznany jako zamiennik dla cukru w Japonii w 1990 r. W Stanach Zjednoczonych został uznany za bezpieczny dla zdrowia (GRAS) w 1997 r. W Australii i Nowej Zelandii uzyskał atest w 1999 r.
Co wyróżnia Erytrytol?
- Fermentacja - jest on produktem fermentacji naturalnych cukrów z kukurydzy
- Stabilny termicznie do 180 ° C
- Bez kalorii - gdy większość słodzików ma niską zawartość kalorii, erytrytol nie ma ich wcale
- Nieglikemiczny - nie podnosi poziomu cukru we krwi. Erytrytol może więc być spożywany przez osoby z cukrzycą.
- Jest najłatwiejszym w trawieniu alkoholem cukrowym - ponad 90% erytrytolu jest wchłaniane w jelicie cienkim, więc jelito grube otrzymuje jedynie niewielką dawkę. W przypadku innych cukrów sytuacja wygląda odwrotnie, więc bywają przyczyną biegunek i innych symptomów.
- Nie jest rakotwórczy - badania wykazały, że nie ma on właściwości rakotwórczych.
- Jest przeciwutleniaczem - erytrytol pomaga zwalczać wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie. Jest bardziej efektywny od innych alkoholi cukrowych, gdyż łatwo się absorbuje i nie jest metabolizowany.
Erytrytol i jego zalety
- nie zawiera kalorii
- nie ma wpływu na poziom cukru we krwi
- nie ma wpływu na poziom insuliny
- zerowy indeks glikemiczny
- termicznie stabilny
- nie powoduje próchnicy
- bez glutenu i laktozy
- ma słodki smak
Jak go używać?
Używa się go jako dodatku do ciast, wypieków, gumy do żucia, napojów mlecznych, słodyczy, mrożonych deserów, puddingów, napojów i innych niskokalorycznych produktów. Erytrytol to idealny słodzik stołowy do kawy, napojów herbacianych, sosów i dressingów. Naturalnie, doskonale sprawdza się w pieczeniu i gotowaniu.
Składniki
100% Erytrytol.
Dawkowanie
Używać w charakterze zamiennika dla cukru, w takiej samej dawce. W stosunku 1,3:1.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna: 0 kJ / 0 kcal
Białka: 0 g
Tłuszcze: 0 g
- nasycone kwasy tłuszczowe 0 g
Węglowodany: 100 g
- cukry: 0 g
- poliole: 100 g
Sód: 0 g
Ostrzeżenie
Produkt ten nie jest substytutem zbilansowanej i zróżnicowanej diety Przechowywać w temperaturze 25°C. Chronić przed zimnem i bezpośrednim światłem słonecznym. Nieodpowiednie dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. Producent nie jest odpowiedzialny za szkody powstałe w wyniku nieodpowiedniego stosowania i przechowywania. Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki.
Ostrzeżenie o alergenach: może zawierać ślady mleka, soi, orzechów i jaj.