Dutch Oven to kwintesencja wolności, pysznego jedzenia i atmosfery ogniska. Popularny wśród kowbojów i traperów Ameryki Północnej, kociołek zyskał również wielką popularność w naszym nowoczesnym świecie. Uatrakcyjnia każdą przygodę na świeżym powietrzu pysznymi daniami i jest równie wszechstronny, co łatwy w obsłudze. Dutch Oven można używać wszędzie, czy to nad żarem ogniska, na grillu węglowym, a także w domowej kuchni na kuchence lub w piekarniku. Natomiast jego czworokątna forma, idealnie wpasuje się w kącik Twojego kampera lub namiotu, nie zabierając zbyt wiele miejsca.
W modelu Skandika Flame Master Dutch Oven Square przykładamy szczególną wagę do grubości materiału. Garnek jest wyjątkowo masywny, co zapewnia doskonałe właściwości akumulacyjne ciepła. Jednolita grubość dna uniemożliwia nierównomierne gotowanie lub przypalanie potraw. Umieszczając rozżarzone węgle lub brykiety na szczelnie zamykającej się pokrywce, uzyskujemy stałe ciepło z góry i dołu, co pozwala na jeszcze bardziej równomierne gotowanie.
Dzięki gładkiemu dnu, garnek stabilnie stoi na każdym rodzaju rusztu, niezależnie od tego, czy jest to grill czy piekarnik, nie powodując drgań ani rys. Pokrywa świetnie sprawdza się również jako grillowa patelnia – rynienki na jej wewnętrznej stronie zapobiegają kąpaniu się mięs i warzyw w ich sokach, co pozwala uzyskać charakterystyczny smażony aromat oraz wzór.
Ciekawym detalem naszego Flame Mastera jest otwór w garnku i na brzegu pokrywki, który można otwierać lub zamykać w zależności od położenia pokrywki. Pozwala to na monitorowanie temperatury wewnętrznej za pomocą termometru. Otwór jest także przydatny, gdy w garnku zbiera się zbyt dużo płynu – umożliwia jego łatwe odparowanie.
W Skandika Dutch Oven perfekcyjnie przygotujesz nie tylko tradycyjne dania, jak warstwowe mięso, gulasz myśliwski czy pieczonki. Świetnie sprawdzą się również wypieki jak cynamonowe bułeczki, chleb czy ciasta. Dutch Oven umożliwia gotowanie, smażenie, duszenie, grillowanie, smażenie na głębokim tłuszczu, gotowanie na parze oraz pieczenie.
Skandika Flame Master jest już wstępnie przygotowany do użycia i można go od razu wykorzystać. Po gotowaniu wystarczy umyć go gorącą wodą (bez środków myjących). Dla zapewnienia długowieczności zalecamy nasmarowanie garnka olejem po każdym użyciu. W zestawie znajdują się również praktyczny podnośnik pokrywki i trwała torba transportowa.
Cechy produktu:
- Materiał: żeliwo
- Wstępnie przygotowany do użycia: tak
- Wymiary garnka: 31 x 40 x 13 cm
- Wymiary garnka (wewnętrzne): 30 x 33 cm
- Wysokość garnka: 7,5/9 cm
- Wymiary pokrywki (wewnętrzne): 28,8/31,8 cm
- Wysokość pokrywki (wewnętrzna/zewnętrzna): 3,5/4 cm
- Grubość materiału (brzeg garnka): 0,5 cm
- Pojemność w sumie: 10,6 L
- Waga: 10 kg
- Akcesoria: silikonowe uchwyty do podnoszenia, solidna torba transportowa