7
artykuł artykułów dla

Żywność liofilizowana

Sortuj

  • Twój wybór: (0) Wyczyść wszystkie filtry
  • Cena

  • Ocena użytkowników

Dodano Twój produkt
Zobacz opis produktu (0/5)
Otwórz
Brak produktów do porównania
Twoja porównywarka jest pełna. Usuń jeden z produktów.
Usuń
 

Żywność liofilizowana dla astronautów, żołnierzy i outdoorowców

Liofilizacja jest uważana za jedną z najlepszych i najzdrowszych metod konserwowania żywności. Wbrew temu, co twierdzi się dzisiaj, żywność liofilizowana to wynalazek Indian, którzy żyli kilkaset lat temu. Dostrzegli oni, że produkty pozostawione w konkretnych warunkach zamarzają i tracą wodę, która następnie odparowuje. Pierwsze liofilizaty nazwane zostały chuño. Minęło kilkaset lat, a żywność liofilizowana stała się podstawowymi posiłkami dla żołnierzy i astronautów. Sprawdziła się też podczas długich alpinistycznych wypraw. Tak pozostało do dnia dzisiejszego…

Żywność liofilizowana to dobre, pełnowartościowe jedzenie

Czy jedzenie w proszku może być zdrowe i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych do jego prawidłowego funkcjonowania? Jeżeli budzi to Wasze podejrzenie, wyjaśnijmy, czym jest liofilizacja.

To proces, podczas którego zamraża się, a następnie odwadnia jedzenie. Wykorzystuje się do tego ciekły azot oraz próżnię i wysokie ciśnienie. Woda przechodzi ze stanu stałego w gazowy, co pozwala na usunięcie ponad 90% wody z produktów spożywczych. Ważne jest jednak to, że tracą one tylko wodę, natomiast wszystkie składniki odżywcze, minerały i witaminy pozostają w niezmienionej ilości. Również kształt, smak i kolor jest taki sam. Swój pierwotny kształt liofilizaty odzyskują po zalaniu ich wrzącą wodą.

Żywność liofilizowana może więc zastąpić główne posiłki. Przygotujesz z niej pełnowartościowy obiad lub kolację, które w smaku nie będą się różniły od tych przyrządzanych w kuchni przez długie godziny. Z takiego szybkiego dania, które jest źródłem energii i siły, na pewno ucieszą się alpiniści i miłośnicy górskich wędrówek.

Liofilizaty w menu Decathlonu

Serwujemy żywność liofilizowaną w wyjątkowych smakach. Polecamy soczewicę z szynką dla lubiących strączki, kurczaka curry dla gustujących w azjatyckich smakach i ziemniaki z wołowiną dla prawdziwych mięsożerców.

Żywność liofilizowana – uboga w wodę, bogata w składniki odżywcze, minerały i witaminy.