Żywność liofilizowana

21 ofert
media description
Program lojalnościowy Decathlon Zbieraj punkty i odbieraj bony!
Deser liofilizowany malina 50 g
Najlepiej oceniany
Danie Spagetti bolognese Forclaz 120 g
FORCLAZ Danie Spagetti bolognese Forclaz 120 g

39,99 zł 333,25 zł/kg

(17)
Sprawdź dostępność w sklepie
Deser krem z jajek i mleka Forclaz 50 g
FORCLAZ Deser krem z jajek i mleka Forclaz 50 g

24,99 zł 499,80 zł/kg

Sprawdź dostępność w sklepie
 

Żywność liofilizowana - liofilizaty

Żywność liofilizowana - czym jest, do czego służy i kto powinien ją stosować

Liofilizacja jest sposobem na konserwowanie jedzenia. Pierwsza część procesu liofilizacji polega na zamrożeniu pożywienia w celu usunięcia z niego jak największej ilości wody. Następnie powstałe w wyniku tego działania kryształki lodu, poddawane są sublimacji. Sama zaś żywność zostaje dodatkowo osuszona przy zastosowaniu znacząco obniżonego ciśnienia. Przygotowane w ten sposób produkty charakteryzują się bardzo niską zawartością wody (od minimum 1% do maksimum 2%) a co za tym idzie, długą datą przydatności do spożycia. Brak dostatecznej ilości wody spowalnia bowiem procesy enzymatyczne a także hamuje rozwój różnego rodzaju mikroorganizmów, które mogłyby spowodować na przykład gnicie produktu spożywczego. Z tego powodu, tak zakonserwowane produkty stosuje się w przypadkach, gdy użytkownikowi potrzebne jest pożywienie, które zajmuje małą ilość miejsca. Dzięki temu rodzajowi konserwowania pożywienia, łatwiej transportować jedzenie, ponieważ nie tylko nie potrzeba na nie dużej przestrzeni, ale także cechuje się ono niską wagą i sporą plastycznością. Łatwo je więc spakować nawet w niedużym bagażu. Kto więc chętnie stosuje tego typu żywność? Przede wszystkim żołnierze, żeglarze, himalaiści, alpiniści, turyści piesi, rowerowi, amatorzy wspinaczki górskiej i pozostałych form turystyki aktywnej i kwalifikowanej.

Żywność liofilizowana - idealny wybór na trekking i wyprawę turystyczną

Popularne ostatnimi czasy wśród miłośników turystyki kwalifikowanej, jedzenie liofilizowane to posiłek pełnowartościowy. Zawiera wszelkie niezbędne człowiekowi do funkcjonowania składniki odżywcze. Wymaga jedynie dodatku gorącej wody i krótkiego okresu oczekiwania na połączenie się wszystkich składników ze sobą. Z racji braku wilgoci w środku, jedzenie nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Spokojnie zmieści się więc w plecaku. Nie potrzebuje także specjalnego sposobu przechowywania. Nie wymaga trzymania w lodówce i innego typu urządzeniach chłodzących. Dzięki temu stanowi świetne źródło pożywienia dla osób, którym zależy na tym, aby jedzenie zajmowało mało miejsca, nie wymagało specjalnych warunków przechowywania, było lekkie, zdrowe i pożywne. Z tego typu rozwiązań korzystają więc alpiniści, himalaiści, podróżnicy, osoby uprawiające wspinaczkę górską oraz uczestnicy wypraw trekkingowych, rejsów morskich, spływów kajakowych i wycieczek górskich i rowerowych. Słowem, osoby, którym zależy na zminimalizowaniu ciężaru bagażu i zmniejszeniu jego wielkości do minimum a także osoby, których celem są bezdroża i inne miejsca, w których brakuje zdobyczy cywilizacji takich jak restauracje i sklepy spożywcze.

Jedzenie liofilizowane - zalety i wady tego typu żywności

Jak wszystkie rodzaje produktów spożywczych, także dania liofilizowane mają swoje wady i zalety. Niepodważalną zaletą pożywienia zakonserwowanego w ten sposób jest na pewno to, że cechuje się ono długim okresem przydatności do spożycia. Mimo tego faktu, nie zawiera ono ani konserwantów ani sztucznych barwników. Dzięki skomplikowanym zabiegom odwadniania produktów, są one pozbawione drobnoustrojów a zmiany enzymatyczne zostają znacznie ograniczone. Jako, że jedzenie tego typu pozbawione jest niemal całej wody, zajmuje naprawdę niewiele miejsca. Podobnie jak dania typu instant, jednak w przeciwieństwie do nich, liofilizaty są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pożywne. Będą idealnym rozwiązaniem dla wspinaczy górskich, himalaistów, alpinistów i uczestników pozostałych wypraw wpisujących się w dział turystyki kwalifikowanej. Ich kolejną zaletą jest bowiem niska waga. W momentach, gdy liczy się każdy gram ekwipunku, osiągająca od 6 do 10% masy pierwotnej, potrawa jest leciutka i nie wymaga dużej ilości miejsca w plecaku. Dodatkowo szybko się ją uwadnia. Wszystkie właściwości produktów spożywczych zostają bowiem przywrócone poprzez ich rehydratację. Także wszelkie walory smakowe pożywienia. Nie ulegają one bowiem zmianie z powodu ich odwodnienia i nawodnienia. Zachowane są także wszelkie właściwości odżywcze posiłku. Jedynymi wadami tego rodzaju rozwiązań jest wymagany do przygotowania posiłku wrzątek oraz stosunkowo wysoka cena produktu.

Posiłki liofilizowane - jak się przechowuje i przygotowuje ten rodzaj pożywienia

Szczelnie zamknięte potrawy, które są praktycznie w pełni pozbawione wody, charakteryzują się długim czasem przydatności do spożycia. Nie wymagają przechowywania w lodówce ani innych urządzeniach chłodzących. Żywność odwodniona nie stanowi bowiem odpowiednich warunków do rozwijania się bakterii i drobnoustrojów. Nie ma więc obawy o zepsucie produktu spożywczego konserwowanego w ten sposób. Wystarczy mu przechowywanie w temperaturze pokojowej, na przykład w szafce a podczas długiej wyprawy w trudnych warunkach pogodowych, w plecaku. Samodzielne przygotowanie pełnowartościowego posiłku liofilizowanego polega na dodaniu do niego wrzącej wody. Gotowe danie wystarczy zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać a następnie zamknąć i odstawić na kilka minut, aby wszystkie składniki jedzenia połączyły się ze sobą. Tak przygotowany posiłek nadaje się po ostygnięciu do skonsumowania. Jeżeli więc szukasz alternatywy dla potraw instant lub takich, które zostały przygotowane w domu, rozważ zakup liofilizatu. Zawiera on wszystkie ważne wartości odżywcze, cechuje się długim terminem przydatności do spożycia, niską wagą i małą objętością. Świetnie sprawdza się na rowerowych, kajakowych, trekkingowych i górskich wyprawach. Stanowi bowiem idealny prowiant turystyczny, dla osób spędzających czas z dala od cywilizacji.

Dania liofilizowane dostępne w sklepie Decathlon - sprawdź naszą ofertę

W sklepie Decathlon znajdziesz szeroki wybór pożywienia odwodnionego. Żywność liofilizowana dostępna w naszym asortymencie występuje w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Posiadamy liczne dania obiadowe, zupy, przekąski oraz posiłki poranne a nawet desery. Jeżeli szukasz jedzenia w góry, na rejs łódką po morzu bądź jeziorach albo spływ kajakowy, kup liofilizat mięsny lub wariant dla wegetarianina. Oferujemy posiłki makaronowe z mięsem i wołowe z ziemniakami gniecionymi. Posiadamy posiłki wegetariańskie na bazie komosy ryżowej lub kaszy kuskus z warzywami. Mamy zupę gulaszową z mięsem drobiowym oraz wegetariańską zupę pomidorową i warzywną. Oferujemy też suszoną wołowinę w ramach przekąski oraz desery takie jak kruszonka z malinami, ryż na mleku czy owsianka z owocami. Ponadto proponujemy także naszym Klientom i Klientkom śniadania w postaci płatków zbożowych typu musli z mlekiem i dodatkami do wyboru. Jako, że przygotowanie posiłku wymaga dodania do nich sporej ilości wody, warto również pamiętać o zakupie tabletek do dezynfekcji wody. Dają one możliwość przygotowania jedzenia na wodzie z potoku górskiego lub rzeki. Tabletki do uzdatniania wody zapewniają bezpieczeństwo picia wody z nieznanego źródła. Dzięki temu, nie trzeba dźwigać ze sobą dodatkowej porcji, przeznaczonej do gotowania. Tak jak większość produktów dostępnych w naszym sklepie, cechują się one korzystną ceną.

Idealny prezent na każdą okazję

          Nie masz pomysłu na prezent?
          Podaruj kartę podarunkową Decathlon już od 20 zł
        
zamów e-kartę