Gripwalk
Większy komfort marszu, zwiększone bezpieczeństwo podczas jazdy i znakomita wydajność nart. Wszystkie buty narciarskie z oficjalnym logo GripWalk są już wyposażone w podkładki przymocowane za pomocą śrub. Buty narciarskie są kompatybilne ze wszystkimi wiązaniami, na których widnieje logo GripWalk.
But wewnętrzny i izolująca wkładka utrzymują ciepło.
Buty wewnętrzne wykonane są z polietylenu - materiału termoformowalnego. Wygrzewając je, można odpowiednio wyprofilować piankę, aby podnieść poziom komfortu.
Jak przeprowadzić termoformowanie butów wewnętrznych w domu?
1- Nagrzej piekarnik do temperatury 80°C (termoobieg).
2- Wyjmij buty wewnętrzne ze skorupy.
3- Wyjmij wkładki z butów wewnętrznych.
4- Włóż same buty wewnętrzne do piekarnika na 5 minut.
5- Wyjmij buty wewnętrzne z piekarnika.
6- Włóż wkładki do butów wewnętrznych.
7- Włóż buty wewnętrzne do butów zewnętrznych.
8- Ubierz buty i zapnij wszystkie klamry, wybierając środkowy zakres regulacji.
9- Odczekaj 15 minut w temperaturze pokojowej.
Gotowe!
Regulacja klamer
3 klamry mikrometryczne z aluminium i jedna klamra z 3-pozycyjną regulacją na piszczeli umożliwiającą dopasowanie do każdej łydki. Szeroki pasek pozwala mocno i łatwo zacisnąć górną część skorupy. Pozycja walk na klamrze na piszczeli (Walk na czerwono) umożliwia zwiększenie odchylenia.
Objętość i but wewnętrzny
Szerokość skorupy (last) 99 mm. Termoformowalny but wewnętrzny z polietylenu: termoformowalna pianka wokół całej stopy. Lekki i wygodny but wewnętrzny. Wyprofilowana pianka na wysokości kostek. Miękki materiał ułatwia odkształcanie się buta podczas podchodzenia i marszu. Jeżeli po kilku dniach jazdy odczuwasz dyskomfort, możesz przeprowadzić termoformowanie (wygrzewanie) butów wewnętrznych.
Czym jest flex?
Każda marka dla modeli swoich butów ustala "flex index" wskazujący stopień twardości buta. Liczba ta określa sztywność buta: im wyższa wartość, tym sztywniejsza skorupa. Przyjmuje się, że flex 70 przeznaczony jest dla narciarzy o poziomie między początkującym i średnio zaawansowanym. Flex od 70 do 100 jest odpowiedni dla narciarzy o średnio zaawansowanym poziomie. Buty o flexie powyżej 100 przeznaczone są dla zaawansowanych narciarzy. Osoby mocno zbudowane mogą jednak przeskoczyć jeden poziom.
Jak przymierzyć buty narciarskie?
Po włożeniu stopy do buta zapnij klamry w połowie zębatki. Możesz zapiąć je mocniej? Jeśli tak, to znaczy, że objętość buta jest dla Ciebie nieodpowiednia. Po zapięciu butów trzykrotnie ugnij nogi w kolanach, naciskając mocno na piszczele (możesz sobie pomóc, kładąc ręce na kolanach), aby pięta cofnęła się w bucie. Stań prosto: palce powinny muskać czubek skorupy. Przy ugiętej nodze stopa powinna się cofnąć i nie powinieneś czuć czubka buta.
Co zrobić w przypadku bólu stóp?
1/ Wybierz techniczne, cienkie skarpety narciarskie, aby uniknąć punktów nacisku i usprawnić krążenie krwi w stopie. 2/ Wybierz wkładkę dostosowaną do kształtu stopy, aby zapobiec uderzaniu tej ostatniej o skorupę. Poproś o poradę w sklepie. 3/ Przeprowadź termoformowanie butów wewnętrznych.
Jak uniknąć marznięcia stóp?
Suszenie butów wewnętrznych (często zaniedbywane) jest najlepszym sposobem na to, by uniknąć marznięcia stóp. Nawet przy -10°C stopa się poci. Pozostawiony w plastikowej skorupie but wewnętrzny nie wyschnie samoistnie - nawet przez kilka dni. Należy wyjąć go po każdym dniu jazdy na nartach. Można również używać suszarki do butów. To bardzo praktyczne urządzenie: nie trzeba wyjmować butów wewnętrznych, wystarczy włączyć suszarkę!
Waga
1914 g w rozmiarze 26-26,5.
Skład
Wierzch : 40.0% Polipropylen, 60.0% Termoplastyczny poliuretan
Wnętrze: 100.0% Poliester
Podeszwa zewnętrzna: 100.0% Termoplastyczny poliuretan
Porady dotyczące przechowywania
Przed schowaniem butów należy je wysuszyć. Zapiąć klamry i przechowywać w pokrowcu na buty narciarskie, w pomieszczeniu o umiarkowanej temperaturze.
Ograniczenia
Niekompatybilne z nożami do wiązań Marker Alpinist.
Porady dotyczące konserwacji
Nie prać.
Nie należy czyścić na sucho.
Nie prasować.
Nie suszyć w suszarce bębnowej.
Wybielanie wykluczone.