Kilka słów od szefa produktu
Te buty zostały tak zaprojektowane, aby zapewnić odpowiednią równowagę między komfortem a łatwością jazdy.
Usprawnienia w modelu w sezonie 2017-2018 to:
- szybsze sznurowanie na podbiciu zapewniające lepsze trzymanie; dodanie rzepu na piszczelu w celu wyeliminowania ruchu pomiędzy piszczelem a językiem,
- powiększony but wewnętrzny dla dobrego trzymania i komfortu,
- podeszwa z EVA (80% powietrza): lekkość, amortyzacja, ochrona przed zimnem od podłoża.
System sznurowania Fast Lock - 2Z
Łatwe sznurowanie w butach powstało dzięki uwadze jednego z naszych instruktorów: "należy odejść od tradycyjnych sznurowadeł i systemu wiązania; bardzo często zaczynam zajęcia od odpowiedniego ścieśniania sznurowadeł moich klientów".
1. Szybkie i mocne sznurowanie na podbiciu zapewniające trzymanie stopy.
2. Rzep na piszczelu eliminujący ruch między piszczelem a językiem.
Flex / Sztywność buta
Miękki flex to nasz wybór. Zapewnia komfort podczas użytkowania, zmniejsza zmęczenie fizyczne i pozwala na cieszenie się w pełni dniem spędzonym na śniegu. Ma on także bardzo dużą zaletę - pomaga podczas przyjmowania odpowiedniej pozycji na desce: nogi zgięte w kostkach. Jeśli dążymy do reaktywności na snowboardzie, to giętkość nóg jest niezbędna. Zbyt sztywne buty to spora przeszkoda podczas nauki jazdy.
Trzymanie pięty: but wewnętrzny niveau 1(/3)
Podczas jazdy na snowboardzie bardzo ważne jest trzymanie stopy (stopy w bucie wewnętrznym i buta wewnętrznego w bucie).
But wewnętrzny Niveau 1 posiada 4 koncepcji:
1. but wewnętrzny do formowania termicznego w domu
2. pianki przy kostkach "Confort Heel Pad"
3. zapięcie buta wewnętrznego "3 points"
4. połączenie buta wewnętrznego z butem zewnętrznym "Hook & Loop Link"
1. Samodzielne forowanie termiczne buta / WAŻNE INFORMACJE
FORMOWANIE TERMICZNE MOŻNA WYKONAĆ JEDYNIE W ZABUDOWANYM PIEKARNIKU ELEKTRYCZNYM Z TERMOOBIEGIEM (56 x 60 x 56 cm). NIE WYKONYWAĆ W PIEKARNIKU NA GAZ LUB MINI PIEKARNIKU
1. Samodzielne forowanie termiczne buta / SPOSÓB WYKONANIA
1. Rozgrzej piekarnik do 80°C (z termoobiegiem).
2. Wyjmij wkładki z butów wewnętrznych. Ustaw buty wewnętrzne na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Odczekaj 15 min. 4. Włóż wkładki, a następnie załóż skarpety narciarskie/snowboardowe. Załóż buty wewnętrzne i zasznuruj je mocno.
5. Załóż buty i zapnij mocno.
6. Odczekaj 15 min bez wykonywania gwałtownych ruchów.
Tę czynność można powtarzać.WYŁĄCZNIE W PIEKARNIKACH DO ZABUDOWY O WYMIARACH 56x60x56 cm.
2. Confort Heel Pad - pianka przy kostce
Pianki wypełniają przestrzeń pod i za kostką, dzięki czemu pięta jest dobrze trzymana.
But wewnętrzny NIVEAU 1 posiada pianki o grubości 10 mm. Wykonane są z jednej części materiału i są bardziej miękkie.
Dzięki temu pięta i stopa są lepiej trzymane (trzymanie dostosowane do poziomu buta). Wraz ze wzrostem prędkości, zużywamy więcej energii do podtrzymania stopy. Pianki Confort Foam spełniają tę funkcję zapewniając maksymalny komfort każdemu użytkownikowi.
3. System sznurowania: 3 POINTS
3-punktowe ściąganie sznurówek (zamiast 4-punktowego) to 2 ważne zalety:
- trzymanie: bardzo dobrze blokuje piętę, ponieważ ogranicza ocieranie przez sznurówki, a maksymalna część siły jest przekazywana na poziomie kostki (III i ostatni punkt ściągania), co niezwykle zwiększa moc trzymania;
- ciepło: brak 4 punktu ściągania na wysokości podbicia ułatwia przepływ krwi aż do palców. Dzięki temu Twoje palce pozostaną ciepłe.
4. Hook & Loop Link - połączenie buta wewnętrznego i zewnętrznego
Z tyłu, pomiędzy butem wewnętrznym i zewnętrznym umieściliśmy rzep.
Jaki jest tego cel? Ograniczenie przesuwania się buta wewnętrznego w zewnętrznym w celu usprawnienia prowadzenia deski. Samo dobre trzymanie się stopy w bucie wewnętrznym nie wystarcza: jeśli but wewnętrzny rusza się w zewnętrznym, to gorzej będzie Ci się prowadziło deskę.
Wkładka
Wkładka z tym bucie jest płaska. Zapewnia komfort i izolację termiczną.
Jeśli chcesz zwiększyć stopień dopasowania pięty w bucie wewnętrznym, masz 2 możliwości:
- musisz nabyć wkładkę profilowaną na wysokości łuku stopy i pięty
- musisz nabyć formowaną termicznie wkładkę. To rozwiązanie jest najlepsze.
Podeszwa: przyczepność, przyleganie, amortyzacja i izolacja termiczna
Podeszwa ULTRALIGHT jest w pełni wykonana z pianki EVA.
EVA to bardzo lekkie tworzywo (80% powietrza). Jest ona odporna na przetarcia a jednocześnie zapewnia amortyzację. Izoluje i chroni przed zimnem od podłoża.
Dodaliśmy duże korki znacząco zwiększające przyczepność. Są one jednak stosunkowo oddalone od siebie, dzięki czemu śnieg łatwo odpada od podeszwy.
Jak upewnić się, czy mam dobry rozmiar butów?
1. Załóż buty.
2. Zasznuruj buty.
3. Stań prosto.
4. Duże palce powinny lekko dotykać przodu butów bez uwierania.
5. Zegnij nogi w kolanach. Duże palce u stóp powinny się cofnąć i już nie dotykać przodu butów.
Skład
Wierzch buta
100% Politereftalan etylenu (PET)
Podeszwa zewnętrzna
100% Etylen-octan winylu (EVA)
Wnętrze buta
100% Politereftalan etylenu (PET)
Podpinka
100% Politereftalan etylenu (PET)
Porady dotyczące przechowywania
Na koniec dnia wyjąć but wewnętrzny, aby się wywietrzył i szybciej wyschnął.
Wyjąć też wkładkę z buta wewnętrznego (wyschnie w nocy).
Testy
Wszystkie produkty Dreamscape by Decathlon są testowane w sportowych warunkach, dla których zostały zaprojektowane. Kiedy pada śnieg, w zimnie, kiedy panują takie warunki, które można spotkać jeżdżąc na nartach, na trasie, w snowparku, itp.
Zespoły projektowe, szefowie produktu, projektanci i inżynierowie dokładają wszelkich starań, by zaproponowany produkt spełniał Twoje oczekiwania.
Zatwierdzony przez
Pasjonaci snowboardu. Chcesz być częścią naszej grupy testerów? Skontaktuj się z nami na decathlon.com!
Porady dotyczące konserwacji
Czyścić wilgotną ściereczką.