Lina opracowana wspólnie ze współpracującymi z nami instruktorami. Odpowiednia do asekuracji na każdej drodze na hali, zarówno z dołu jak na wędkę.
Rdzeń jest osłonięty grubszym, specjalnym oplotem, co zwiększa solidność liny! Średnica 10 mm sprawia, że lina lepiej leży w dłoni. Przekłada się optymalne hamowanie.
Zalety produktu
-
Trwałość
Specjalny, grubszy oplot sprawia, że lina jest bardziej trwała.
-
Ergonomiczny chwyt
Odpowiednia średnica i oplot. Asekuracja jest wygodna i bezpieczna.
-
Elastyczność
Dobra amortyzacja odpadnięć (siła uderzenia: 8,7 kN).
Opis produktu
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA LINY
Liczba odpadnięć: 7;
Siła uderzenia: 870 daN;
Dynamiczne rozciąganie się liny: 31,1%;
Statyczne rozciąganie się liny: 6,3%;
Posuw oplotu:0;
Liczba żył: 32.
Waga
66 g/m;
UWAGA: Masa została wyliczona według normy EN 892.
Przykład: w wypadku liny pojedynczej należy przez 1 minutę poddać linę naprężeniu z obciążnikiem o wadze 10 kg w ściśle określonej temperaturze i wilgotności.
W rezultacie rzeczywista waga liny jest często większa niż masa określona normą. Pomiar masy wg wytycznych normy pozwala porównać ze sobą różne liny.
WYKOŃCZENIE POPRAWIAJĄCE PŁYNNOŚĆ
Specjalna obróbka zwiększa płynność liny w karabinkach i przyrządach zjazdowych.
OZNACZENIE ŚRODKA LINY
Czarny znacznik pośrodku liny zwiększa bezpieczeństwo.
WYBÓR DŁUGOŚCI LINY
Uwaga, wybór długości liny zależy od wysokości ściany, lecz także od przewieszeń. Przed wspinaczką zasięgnij informacji w firmie zarządzającej daną halą.
Jednak w miarę starzenia się lina (niezależnie od marki) pęcznieje nieco i ma tendencję do skracania się. Zaleca się regularne mierzenie liny.
FRANCUSKA PRODUKCJA
Wszystkie nasze liny są projektowane i testowane w Chamonix, w dolinie u stóp Mont Blanc.
Produkcja odbywa się na północy Francji w partnerskiej fabryce Cousin. Firma posiada doświadczenie i wiedzę o produkcji lin oparte na 170-letniej tradycji.
MYCIE LINY
Aby ograniczyć zużycie liny, należy ją odpowiednio czyścić.
Ponieważ brud przyczynia się do starzenia liny, radzimy:
1- Używać pokrowca na linę.
2- Jeśli lina jest brudna, umyć ją w czystej, letniej wodzie.
Jeśli plamy nie schodzą i chcesz wyczyścić je mydłem, użyj koniecznie neutralnego mydła typu mydła marsylskiego, a następnie obficie spłucz linę czystą wodą.
3- Wysuszyć w cieniu na wolnym powietrzu, z dala od źródła wysokiej temperatury.
PRZECHOWYWANIE LINY
Linę należy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu, chronić przed działaniem substancji aktywnych chemicznie oraz wysokiej temperatury. Uwaga: nie zostawiać liny np. w nagrzanym samochodzie latem!
KONTROLA LINY
Należy koniecznie regularnie kontrolować linę. W tym celu przesuwamy dłońmi wzdłuż liny i oglądamy ją na całej długości metr po metrze. W ten sposób można dostrzec ewentualne nacięcia, przetarcia i zmiękczone części liny. Jeśli dostrzeżesz anomalie i nierówności, jeśli spod oplotu prześwituje rdzeń liny lub na linie miało miejsce zbyt wiele odpadnięć - należy ją wymienić na nową. Nie oszczędza się na bezpieczeństwie!
UŻYWANIE W KLUBIE LUB INNEJ ORGANIZACJI WSPINACZKOWEJ
Lina używana w klubie lub innej organizacji jest bardzo narażona na szybkie zużycie. Asekuracja na wędkę, odpadnięcia, różne przyrządy asekuracyjne, intensywne tarcie na paczkach i laminatach oraz wysłużonych karabinkach...W tych warunkach okres użytkowania liny bardzo się skraca. Nasze testy wykazały, że liny można używać przez średnio 6 miesięcy.
ZMIANY DŁUGOŚCI LINY
Z wiekiem wszystkie liny wspinaczkowe kurczą się. Ich długość skraca się zazwyczaj o 2 do 5%, ale w zależności od wilgoci, wysokiej temperatury, prań itp. może dojść nawet do 10%. Aby zrównoważyć to zjawisko, przy produkcji zostawiamy odpowiedni margines długości. Czasami jednak to nie wystarcza. Radzimy regularnie mierzyć linę i sprawdzać położenie umieszczonego pośrodku znacznika.
CERTYFIKACJA
Certyfikacja CE przeprowadzona zgodnie z wymogami normy EN 892:+A1: 2016
Waga
1.65 kg
Skład
Materiał główny 100% Poliamid