Jerky - mięso bez tłuszczu pokrojone na wąskie paski i następnie ususzone z dodatkiem soli. Nazwa pochodząca od hiszpańskiego słowa charqui, które wzięło się od słowa cha`rki z języka keczua oznacza "suszone, solone mięso".
Do produkcji 100g użyto 320g mięsa. Suszone mięso z indyka Turkey Jerky od Adventure Menu składa się w prawie 80% z białka i ze względu na lekkość i bezproblemowe przechowywanie stanowi doskonałą propozycję jako uzupełnienie menu podczas wypraw. Przekąska doskonała lub świetny składnik gotowanego posiłku.
Wartości odżywcze na 100g / na posiłek:
- wartość energetyczna (kcal) 354,9 / 177,45
- wartość energetyczna (kJ) 1419 / 709,5
- tłuszcze (g) 3,1 / 1,55
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 1 / 0,5
- białka (g) 76,8 / 38,4
- węglowodany (g) 0 / 0
- w tym cukry (g) 0 / 0
- sól (g) 4,8 / 2,4
Skład:
Mięso z indyka (100g gotowego produktu powstaje z 320g mięsa), sól