RAW almonds są orzechami pełnymi zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów.
Migdały są najstarszymi orzechami, pochodzącymi ze Środkowego Wschodu. Są one owocami drzewa zwanego migdałowcem (Amygdalus communis), które są ukryte w twardej łupinie, podobnie jak kasztany, lecz kształt ich łupiny jest wydłużony a nie okrągły. Migdały zawierają największą porcję wartościowych substancji odżywczych spośród wszystkich orzechów. Poprzez regularne ich spożywanie, możesz uniknąć cukrzycy typu 2, a także otyłości. Migdały zapobiegają również chorobie układu krążenia.
Migdały są bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, takie jak kwas oleinowy oraz kwasy palmitoleinowe, które pomagają obniżyć poziom LDL znanego jako "zły cholesterol" oraz zwiększyć poziom HDL tj. "dobrego cholesterolu" w organizmie ludzkim. Migdały zawierają kompleks witamin B, jak ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas pantotenowy, witamina B-6, oraz folian, który działa jak enzymy podczas metabolizmu komórkowego w organizmie.
Są one pokarmem bezglutenowym, toteż stanowią ulubiony składnik potraw dla osób cierpiących na celiakię (nietolerancję glutenu).
Migdały i ich zalety:
- naturalne, niesolone migdały
- wspaniałe źródło witamin i minerałów
- wspomagają trawienie
- wspomagają funkcjonowanie mózgu oraz zdolność koncentracji
- sycą na dłuższy czas
- zapobiegają cukrzycy
- zapobiegają chorobie układu krążenia
- normalizują poziom cukru we krwi
- usuwają niezdrowy tłuszcz z organizmu - oczyszczają krew z cholesterolu
- uspokajają układ nerwowy – uwalniają od skutków stresu
Wartości odżywcze dla 100 g:
- Wartość energetyczna: 2407,4 kJ / 575 kcal
- Białka: 21 g
- Węglowodany: 22 g
- w tym cukry: 3,9 g
- Błonnik: 12 g
- Tłuszcze: 49 g
- w tym tłuszcze nasycone: 3,7 g
Minerały w 100 g:
- Żelazo: 4,2 mg
- Wapń: 230 mg
- Magnez: 260 mg
- Fosfor: 465 mg
- Potas: 699 mg
- Sód: 27,5 mg
- Cynk: 3,4 mg
- Selen: 3,1 ug
- Miedź: 1 mg
- Mangan: 3,5 mg
- Kwasy omega 6: 12000 mg
- Luteina: 1 ug
Witaminy w 100 g:
- Witamina A: 9 IU
- Witamina B1: 0,1 mg
- Witamina B2: 0,7 mg
- Witamina B3: 4 mg
- Kwas foliowy: 27,5 ug
- Kwas pantotenowy: 0,2 mg
- Witamina E: 26 mg
- Beta-karoten: 6 ug