kobieta i mężczyzna będący na diecie ketogenicznej przygotowujący posiłek wysokobiałkowy w kuchni

Dieta ketogenna – podstawy diety

Jakie są korzyści ze stosowania diety ketogenicznej? Czy rzeczywiście jest lepszą wersją diety odchudzającej od innych? Wejdź i sprawdź!

W ostatnim czasie dieta ketogenna stała się bardzo popularna, różni się ona jednak od typowego modelu żywienia. Ma swoich wiernych fanów i równie tyle przeciwników. Jakie więc są korzyści ze stosowania tej diety? Jakie jest ryzyko jej stosowania? Na czym ona polega? Czy rzeczywiście jest lepszą wersją diety odchudzającej od innych?

Czym jest dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna występuje również pod nazwą ketogenna lub po prostu keto. Jest dietą bogatotłuszczową, wysokobiałkową i niskowęglowodanową. W praktyce oznacza to, że znacząco zwiększamy udział tłuszczów w jadłospisie, ograniczamy węglowodany do około 50g dziennie lub 5-10% zapotrzebowania energetycznego i spożywamy białko w trochę zwiększonej  ilości.

Celem tej diety jest zmiana preferencyjnego paliwa dla naszego organizmu z glukozy na ciała ketonowe. Ketony są wytwarzane w procesie metabolicznym zwanym ketozą. Proporcje makroskładników należy zatem dobrać odpowiednio, aby udało się ten stan osiągnąć. Węglowodany, a właściwie glukoza stanowi podstawowe źródło energii dla mózgu. Dziennie organ ten zużywa przynajmniej 130g glukozy niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania, jednak po adaptacji do diety ketogenicznej może nawet w około 75% korzystać z ketonów.

porcja mięsa smażąca się na patelni stojącej na kuchence turystycznej

Czym jest ketoza?

Ketoza jest stanem metabolicznym, w którym nasz organizm zaczyna wykorzystywać kwasy tłuszczowe jako podstawowe źródło energii w zamian za węglowodany, które uległy znacznemu ograniczeniu. Jednak nasze ciało nie potrafi być zasilane wprost z kwasów tłuszczowych, dlatego muszą one zostać przekształcone w wątrobie w ciała ketonowe: aceton, acetooctan i beta-hydroksymaślan.

Jakie procesy zachodzą podczas stosowania diety ketogenicznej?

Wiemy już, że dieta ta polega na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy. Żeby jednak nasze ciało mogło czerpać energię z ciał ketonowych musi przejść tzw. keto adaptację. Kiedy podaż źródeł glukozy zostaje drastycznie ograniczona nasz organizm wykorzystuje jej zapasy zgromadzone w postaci glikogenu z wątroby i mięśni. Proces wyczerpania glikogenu nasila produkcję ciał ketonowych. To powoduje wzrost stężenia beta-hydroksymaślanu oraz utlenianie kwasów tłuszczowych w celu ich wykorzystania jako źródła energii.

 Na początku, szczególnie w pierwsze dni stosowania diety, kiedy nasz organizm przestawia się na inny sposób zasilania, mogą pojawiać się nieprzyjemności takie jak: gorsze samopoczucie, ból głowy, spadek zdolności do wysiłku. Jest to spowodowane tym, że naszemu organizmowi brakuje dotychczasowego paliwa, jego zapas został już wykorzystany, a ciało jeszcze nie wykorzystuje w pełni produkowanych ciał ketonowych.

Czy dieta ketogeniczna gwarantuje szybszy spadek masy ciała?

W pierwszych dniach diety można zauważyć szybki spadek masy ciała. Jest on spowodowany tym, że organizm wyczerpuje zapas glikogenu, który wiąże też wodę i to niemałą ilość. Sam glikogen wątrobowy to około 100 gram, natomiast woda z nim związana to jego czterokrotność. Stąd właśnie bierze się efekt szybkiej utraty wagi, po zaledwie krótkiej chwili stosowania diety. Ten proces może też skutkować odwodnieniem, dlatego warto dobrze się nawadniać.

Najczęściej spektakularny spadek masy ciała u osób stosujących tą dietę dłużej niż kilka dni wynika z tego, że jest to dieta  wysoko eliminacyjna i wymaga dużej dyscypliny. Zostają wykluczone pokarmy wysokoprzetworzone i wysokokaloryczne takie jak słodycze i przekąski z jasnej mąki. To wszystko sprzyja mniejszej konsumpcji energii, co oczywiście wpływa na mniejsze liczby na wadze.

szczupła kobieta w legginsach stojąca w plenerze

Jakie są korzyści ze stosowania diety „keto”?

– na tej diecie eliminacji ulegają takie pokarmy jak słone przekąski, słodycze, jasne pieczywo, co redukuje poziom spożytej energii,

– poprzez stan ketozy zmniejsza się uczucie łaknienia,

– jadłospis jest z reguły bogatszy w białko, które jest sycącym makroskładnikiem,

–  zauważa się szybki spadek masy ciała w początkowym etapie stosowania,

– zmniejszona ilość węglowodanów skutkuje wyrównanym poziomem glikemii,

– dieta ta jest stosowana w celu łagodzenia napadów epilepsji.

Jakie ryzyko niesie ze sobą dieta?

– poprzez restrykcyjny dobór produktów osoba na tej diecie może mieć spory problem z jej utrzymaniem; wyjście na obiad na mieście już nie będzie takim oczywistym wyborem,

– poprzez eliminację wielu pokarmów mogą wystąpić niedobory składników pokarmowych takich jak: magnez, sód, potas,

– mogą występować dolegliwości ze strony  układu pokarmowego:  zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia.

Jak zacząć stosować dietę ketogeniczną?

Dieta ta jest bardzo obciążająca dla naszej wątroby, dlatego warto zbadać stan tego organu pod kątem jego wydolności przed zdecydowaniem się na ten model żywienia. Dobrze jest też wykonać badania lipidogramu.

Dodatkowo jest to sposób odżywiania, w którym ciężko jest zbilansować najważniejsze składniki odżywcze, więc aby nie wystąpiły niedobory lub inne niepożądane następstwa niewłaściwego stosowania diety (uszkodzenie wątroby i nerek, niedożywienia białkowego, niedocukrzenia, zaburzeń gospodarki elektrolitowej) warto wybrać się do gabinetu dietetycznego w celu indywidualizacji zaleceń.

Warto pamiętać, aby zaleceń spożywania zwiększonej ilości tłuszczu nie stosować zbyt dosłownie. Dieta ta nie polega jedynie na jedzeniu tłustych rzeczy ograniczając węglowodany. Ma służyć przyjęciu zdrowego stylu życia, dlatego w codziennej diecie powinno się uwzględnić zdrowe źródła tłuszczu i białka takie jak:

- oleje roślinne,
- awokado,
- tłuste ryby,
- jajka,
- oliwki,
- orzechy i nasiona,
- tłuste przetwory mleczne.

Można uwzględnić niskokaloryczne warzywa, np. zielone warzywa liściaste, brokuł, szpinak, jarmuż, kalafior, pomidor czy papryka uważając na ilość węglowodanów.

źródło tłuszczu w postaci orzechów schowanych do słoika oraz na talerzu i w paczkach

Czy dieta ketogeniczna jest lepsza od innych diet w kontekście odchudzania?

W długofalowym stosowaniu diety w porównaniu do diety niskotłuszczowej, czy zgodnej z piramidą żywienia nie doszukano się istotnej różnicy w ilości zrzuconych kilogramów czy spalonej tkanki tłuszczowej. Należy mieć świadomość jednak, że dla osób, które na co dzień nie spożywały dużej ilości węglowodanów prostych, gotowych wyrobów cukierniczych i nie straszne im porzucenie makaronu, pieczywa, słodyczy czy owoców ten sposób żywienia może okazać się odpowiednim. W końcu najlepsza dieta to ta, którą z powodzeniem udaje się nam utrzymać, a przy tym pozwala nam poprawić swoje zdrowie i samopoczucie.

Przeczytaj także

kobieta z jabłkiem

Rodzaje diet – znajdź swoją dietę | Blog Decathlon

Pojęcia dieta używa się w odniesieniu do diet odchudzających lub terapeutycznych ale także w kontekście sposobu odżywiania. Sprawdź więcej!

produkty spożywcze leżące na kuchence turystycznej

Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega? | Blog Decathlon

Zdarza się, że ze względu na różnego rodzaju choroby jak cukrzyca czy otyłość, konieczne jest wprowadzenie diety niskowęglowodanowej. Sprawdź!

mężczyzna wsypujący suplement diety do shakera

Jaka dieta przy treningu crossfit?

Sprawdź, co jeść, aby trening crossfit przynosił dobre rezultaty.

kobiety siedzące w odzieży sportowej

Jak schudnąć w 2 tygodnie bez efektu jojo? Skuteczna dieta

Jak schudnąć w 2 tygodnie bez efektu jojo? Właściwa dieta zapewnia pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej i niechcianych kilogramów.