Kobieta z synem przygotowujący posiłek o niskim indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny – co to jest i dlaczego jest taki ważny?

Czy indeks glikemiczny ma wpływ na zdrowie? Jak najbardziej tak! Które produkty mają niski indeks, a które wysoki? Poznaj odpowiedź w tym artykule.

Węglowodany, białka i tłuszcze to makroskładniki niezbędne do odpowiednio zbilansowanej diety. Ich odpowiednie proporcje zostały zalecone przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Węglowodany, dzielimy na proste i złożone. Szczególnie te pierwsze warto ograniczyć, zwracać uwagę na stopień ich przetworzenia czy indeks glikemiczny.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) mówi o tym, w jakim stopniu po spożyciu produktu, który zawiera 50 gram węglowodanów, zwiększy się stężenie glukozy we krwi w porównaniu do spożycia 50 gram samej glukozy, której IG wynosi 100. Innymi słowy, 40 gram węglowodanów w postaci arbuza spowoduje inny efekt glikemiczny niż spożycie 40 gram makaronu pełnoziarnistego.

Ze względu na wartość indeksu glikemicznego, wyróżnia się 3 grupy produktów:
– o niskim indeksie IG < 55,
– o średnim indeksie IG 55-70,
– o wysokim indeksie IG > 70.

Produkty o zerowym indeksie glikemicznym:
Kawa, herbata, jaja, mięso, owoce morza, mozzarella.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym:
grzyby, kalafior, truskawki, papryka, borówki, pomidor, przyprawy suszone, fasolka szparagowa, kiełki fasoli mung, kiszona kapusta, ogórki, oliwki, orzechy, migdały, seler naciowy, pestki dyni, zielona soczewica, owoce jagodowe, kiwi, gruszki, jabłka, owoce cytrusowe.

Produkty o średnim indeksie glikemicznym:
razowy chleb na zakwasie, pełnoziarnisty makaron, grube kasze, płatki owsiane górskie, ryż pełnoziarnisty, czereśnie, banan, kukurydza, ziemniak gotowany, ananas.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym:
pieczywo jasne, biały ryż, kasza manna, kasza jaglana, kasza jęczmienna, miód, płatki kukurydziane, płatki owsiane błyskawiczne, wafle ryżowe, napój roślinny ryżowy, napoje słodzone, frytki, arbuz, rodzynki, daktyle suszone, melon, żelki, ziemniaki puree, piwo.

Kobiety jedzące batonika po treningu o wysokim indeksie glikemicznym

Co wpływa na wartość indeksu glikemicznego?

Na wartość indeksu glikemicznego mają wpływ niektóre czynniki, takie jak:

zawartość błonnika, który spowalnia wchłanianie węglowodanów – korzystniej wybierać produkty pełnoziarniste, takie jak pieczywo razowe, otręby, płatki owsiane, ale również zawierające siemię lniane czy nasiona chia;

stopień przetworzenia  – produkty zbożowe poddane długotrwałej obróbce cieplnej posiadają większy IG, w związku z tym lepszym wyborem jest makaron ugotowany al’dente;

stopień rozdrobnienia – im bardziej rozdrobniony produkt, tym glikemia poposiłkowa wzrasta szybciej, dlatego zaleca się unikanie produktów poddanych znacznemu rozdrobnieniu;

stopień dojrzałości – im produkt bardziej dojrzały, tym indeks glikemiczny wzrasta;

obecność niektórych składników w posiłku – białko i tłuszcz opóźniają trawienie i wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu wzrost glikemii poposiłkowej nie jest nagły – kluczowy w tej kwestii jest dobrze zbilansowany posiłek.

Dlaczego warto zwrócić uwagę na indeks glikemiczny spożywanych posiłków?

Produkty z wysokim IG są szybko trawione i wchłaniane, co powoduje gwałtowne uwalnianie glukozy do krwi po posiłku, a następnie szybki jej spadek. Dlatego zamiast być sytym przez dłuższy czas, niedługo po posiłku stajemy się głodni. Z kolei spożycie produktu o niskim IG spowoduje, że stężenie glukozy we krwi będzie wzrastać powoli oraz łagodnie będzie się obniżać, co oznacza, że dłużej pozostaniemy syci.

Koktajl zrobiony z awokado i odżywki białkowej o niskim indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny w żywieniu sportowców

Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym 2-4 godziny przed treningiem może wpływać na wytrzymałość organizmu oraz opóźniać zmęczenie, z kolei zjedzenie żywności o wysokim IG u niektórych sportowców wrażliwych na wahania glukozy we krwi powoduje hipoglikemię. Jeżeli chodzi o uzupełnienie zapasów glikogenu mięśniowego po wysiłku fizycznym, warto sięgać po żywność i napoje o wysokim IG takich jak napoje izotoniczne.

Indeks glikemiczny, a ładunek glikemiczny

Omawiając temat indeksu glikemicznego, nie można nie wspomnieć o ładunku glikemicznym (ŁG), który odzwierciedla zawartość węglowodanów w pożywieniu. Niektóre produkty o wysokim IG w standardowej porcji zawierają niewielkie ilości węglowodanów przyswajalnych, dlatego też warto posłużyć się wzorem i obliczyć wartość ładunku glikemicznego potrawy według wzoru:
ŁG = węglowodany przyswajalne (g) x IG produktu/100

Tak samo jak indeks glikemiczny, na grupy klasyfikuje się potrawy o ładunku glikemicznym:
– o niskim ładunku glikemicznym <10,
– o średnim ładunku glikemicznym 10-20,
– o wysokim ładunku glikemicznym indeksie >20,

Dieta bogata w produkty o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym zaburza gospodarkę węglowodanową. Tym samym utrzymująca się hiperglikemia poposiłkowa zwiększa ryzyko cukrzycy bądź insulinooporności, które z kolei mają wpływ na wystąpienie chorób układu krążenia w przyszłości. Wystarczy, że krok po kroku wprowadzisz zmiany w swoim jadłospisie, a zapobiegniesz wcześniej wspomnianym schorzeniom.

Jak obniżyć indeks glikemiczny potrawy?

Oto kilka wskazówek, które pomogą obniżyć indeks i ładunek glikemiczny potrawy:
– dbanie o zbilansowany posiłek, połowę talerza powinny zajmować warzywa niskoskrobiowe, potrawa powinna zawierać pełnowartościowe białko i dobrej jakości tłuszcze takiej jak orzechy czy kremy orzechowe;
– wybieranie produktów jak najmniej przetworzonych;
– spożywanie żywności bogatej w węglowodany złożone i błonnik.

Przeczytaj także:

mężczyzna i kobieta spożywający posiłek w namiocie przy stoliku turystycznym

Czym jest insulinooporność? | Blog Decathlon

Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne związane z nieprawidłowym działaniem hormonu insuliny. Nie ma na nią leku, ale można z nią walczyć.

kobieta z jabłkiem

Rodzaje diet – znajdź swoją dietę | Blog Decathlon

Pojęcia dieta używa się w odniesieniu do diet odchudzających lub terapeutycznych ale także w kontekście sposobu odżywiania. Sprawdź więcej!

produkty spożywcze leżące na kuchence turystycznej

Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega? | Blog Decathlon

Zdarza się, że ze względu na różnego rodzaju choroby jak cukrzyca czy otyłość, konieczne jest wprowadzenie diety niskowęglowodanowej. Sprawdź!

kobiety siedzące w odzieży sportowej

Jak schudnąć w 2 tygodnie bez efektu jojo? Skuteczna dieta

Jak schudnąć w 2 tygodnie bez efektu jojo? Właściwa dieta zapewnia pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej i niechcianych kilogramów.

batony z orzechami na talerzu

Dieta ketogenna – podstawy diety. Blog Decathlon

Jakie są korzyści ze stosowania diety ketogenicznej? Czy rzeczywiście jest lepszą wersją diety odchudzającej od innych? Wejdź i sprawdź!