##Białka pełnią w organizmie bardzo wiele funkcji - nie tylko budują mięśnie, ale również regulują wiele procesów metabolicznych, jako enzymy. Białko też może być źródłem energii dla organizmu. Ta wszechstronność jest możliwa dzięki złożoności tych cząsteczek, a więc aminokwasów, jakie je budują. To one właśnie nadają białkom właściwości i roli biologicznej. Aminokwasów, które budują białka jest 21, z czego tylko część organizm jest w stanie syntetyzować samodzielnie. Pozostała część, aminokwasy egzogenne, muszą być dostarczone w pożywieniu. Im większe zapotrzebowanie organizmu na białko - spowodowane np. wysiłkiem i regeneracją, która po nim następuje, tym również rośnie zapotrzebowanie na tego typu aminokwasy. Ich doskonałym źródłem jest białko serwatkowe. Sama serwatka, jako półprodukt mleczarski nie ma korzystnych wartości odżywczych, składa się głównie z laktozy i tłuszczu, a białko to mały procent jej składu. Dzięki nowoczesnym metodom filtracji można jednak otrzymać wartościowy produkt w postaci koncentratu (WPC - ang. whey protein concentrate). Koncentrat białka serwatkowego jest zatem bardzo dobrym źródłem cennych aminokwasów i bardzo dobrze przyczynia się do wsparcia regeneracji. Świadczy o tym jego wysoka wartość biologiczna (BV=104). WPC to absolutna podstawa osób, które pracują nad swoją sylwetką.
Tabela składu:
Wielkość opakowania: 500 g
ilość porcji: 17
Wartość odżywcza: w 30 g %RWS
Wartość energetyczna 449 kJ / 111 kcal --
Tłuszcz 1,2 g --
w tym tłuszcze nasycone 0,75 g --
Węglowodany 5 g --
w tym cukry < 0,5g --
Białko 20 g --
Sól 0,07 g --
% RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Składniki:
Koncentrat białka serwatkowego (z mleka) 85%, maltodekstryna, kakao 5% (smak czekoladowy), sól (smak słony karmel), substancje zagęszczające: guma guar i guma ksantanowa,, aromaty, sól (smak czekoladowy), barwnik: czerwień buraczana (smak truskawkowy), regulator kwasowości: kwas cytrynowy (smak truskawkowy), barwniki: karmel amoniakalny i karoteny (smak słony karmel), zagęszczony sok truskawkowy w proszku 0,1% (smak truskawkowy), substancje słodzące: acesulfam K i sukraloza. Może zawierać pochodne: zbóż zawierających gluten, soi, mleka.
Sposób użycia:
30 g (1½ miarki) rozpuścić w 150 ml wody. Stosować dwa razy dziennie między posiłkami.
Ważne informacje:
- Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
- Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
- Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
- Produkt nie powinien być stosowany przez dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące.
- Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Przechowywanie:
- Przechowywać w temperaturze pokojowej, w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu.
- Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
- Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.