Masło Orzechowe w proszku - zawiera tylko 1,5 g tłuszczu w porcji i doskonale uzupełni poranną owsiankę i słodkie desery
Masło Orzechowe w proszku powstaje z prażonych orzeszków ziemnych, które są przetwarzane przez tłoczenie na zimno. Ten proces usuwa nadmiar oleju z orzeszków ziemnych, a w następnym kroku są one mielone na drobny proszek. Dzięki temu 100 g masła orzechowego w proszku zawiera aż o 74% mniej tłuszczu w porównaniu z taką samą ilością tradycyjnego masła orzechowego. Jedna porcja gotowej mieszanki ma zatem tylko 1,5 g tłuszczu i 48 kalorii. Ale nawet po tym procesie nadal zachowuje pyszny smak i aromat orzeszków ziemnych. Co więcej, masło orzechowe w proszku jest doskonałym źródłem białka, które przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej. To sprawia, że jest poszukiwany wśród sportowców i osób, które starają się schudnąć i chcą zmniejszyć spożycie energii. Z pewnością ucieszy Cię prosty profil składników, ponieważ zawiera tylko prażone orzeszki ziemne, cukier i sól morską, bez zbędnych dodatków.
Jest to bardzo wszechstronny składnik do gotowania i pieczenia. Idealnie pasuje do ciast lub ciasta na naleśniki, biszkoptów czy innych wypieków, które zostaną wzbogacone o delikatny smak orzechów ziemnych i tylko niewielką ilość kalorii. Ale możesz również użyć masła orzechowego w proszku do przyprawienia pikantnych potraw. W momencie możesz przekształcić je w bazę sosu orzechowego, który doskonale uzupełni letnie bułeczki, a także inne dania kuchni azjatyckiej.
Możesz też dodać je do swojego ulubionego smoothie. Zmieszanie go z niewielką ilością wody stworzy gładki krem, który z łatwością zastąpi tradycyjne masło orzechowe. To szybki i łatwy sposób na zmniejszenie zawartości tłuszczu w potrawach. Świetnie smakuje również na chrupiącym toście, a jeśli połączysz je z dżemem, stworzysz legendarną i grzesznie dobrą kanapkę z masłem orzechowym i dżemem. Ale to nie wszystko, doskonale uzupełni nawet Twoją śniadaniową owsiankę i inne pyszne desery. Wreszcie jest całkowicie roślinne i bezglutenowe, dzięki czemu nadaje się również dla wegan.
Masło orzechowe w proszku i jego zalety
proszek z prażonych orzeszków ziemnych tłoczonych na zimno
zawiera tylko 1,5 g tłuszczu i 48 kcal w porcji
świetne źródło białka
w 100% bezglutenowe
idealnie pasuje do zdrowych przepisów
idealny do robienia sosu orzechowego
rewelacyjnie smakuje w owsiance, smoothie lub na toście
ma pyszny orzechowy smak
odpowiedni dla wegan
Składniki
Prażone orzechy ziemne, cukier, sól morska.
Jak przygotować?
Wymieszaj 2 łyżki masła orzechowego w proszku z 1 łyżką wody.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze100 g12 g
Wartość energetyczna
1569 kJ / 375 kcal
188,4 kJ / 48 kcal
Tłuszcze
12,5 g
1,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0 g
0 g
Węglowodany
41,7 g
5 g
w tym cukry
8,3 g
1 g
Białko
41,7 g
5 g
Sód
550 mg
66 mg
Sól
1,38 g
0,16 g
Ostrzeżenie
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Nie wystawiać na działanie mrozu i wilgoci.
Informacje o alergenach: produkt zawiera orzeszki ziemne.