gymbeam

Orzechy brazylijskie GymBeam 500 g

45,90 zł 45,90 zł/kg

Paypo logo

Kup teraz, zapłać później

Rozmiar: 500 g

Zbieraj punkty za zakupy i wymieniaj je na zniżki 

Sprzedawane i wysłane przez GymBeam

Niedostępny w sklepach stacjonarnych

Bezpieczne zakupy

z Programem Ochrony Kupujących

Zobacz, jak zwrócić ten produkt

Pomoc specjalisty

Orzechy brazylijskie - GymBeam 500 g

Kup razem z

Podobne produkty

Brazil nuts pełne białka, witamin B i E, minerałów i kwasów tłuszczowych omega.

Orzechy brazylijskie są bogatym źródłem białka i pochodzą z Ameryki Południowej. Zawierają więcej niż 66% tłuszczu, witamin B1 (1 mg w 100 g - więcej niż mięso, mleko lub jaja), B6, B3, witaminę E, żelazo, magnez, potas, selen, fosfor i cynk. W proporcji na 100 gram, orzechy te reprezentują najbogatsze, naturalne źródło magnezu, 376 mg na 100g.

Orzechy brazylijskie są zalecane szczególnie podczas wyczerpania nerwowego oraz osłabienia psychicznego, luk w pamięci, słabej koncentracji itp. Osoby próbujące rzucić palenie powinny spożywać orzechy brazylijskie z powodu wysokiej zawartości witaminy B1 i jej dobroczynnego wpływu na układ nerwowy. (Tylko kiełki pszenicy, drożdże piwne, nasiona słonecznika oraz orzeszki piniowe zawierają więcej witaminy B1.) Są one pomocne podczas różnych zabiegów odwykowych, depresji, drażliwości, osłabienia koncentracji. Mają pozytywny wpływ na skórę, włosy i pamięć ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega.

Brasilian nuts i ich substancje aktywne:

Zawierają one białko, węglowodany, białko, tłuszcz, wodę, żelazo, wapń, sód, fosforu, potas, magnez, cynk, miedź, mangan, selen, kwasy omega 3 i omega 6, witaminy A, B, C, E, betainę, cholinę , kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz kwas linolowy

 Ich wpływ:

  • zawierają magnez, który jest korzystny dla mięśni (włączając serce), układu nerwowego, a także niektórych funkcji metabolicznych
  • zawierają fosfor, który jest ważny dla kości i zębów
  • zawierają miedź, która pozytywnie oddziaływuje na funkcje tarczycy i ochronę tkanki
  • zawierają witaminę E, która jest dobra dla skóry dojrzałej
  • wspomagają porost włosów oraz oddziaływują na jakość paznokci
  • zawierają potas, który jest niezbędny dla wszystkich komórek
  • wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tkanek i narządów
  • zawierają białka składające się z 18 aminokwasów, które są bardzo ważne dla każdego człowieka, a zwłaszcza dla sportowców
  • zawierają selen, który może wspomagać łagodzenie bólu stawów

   

Brasilian nuts i ich zalety:

  • wspomagają odporność
  • chronią komórki przed wolnymi rodnikami
  • świetnie zapobiegają rakowi
  • wspomagają trawienie
  • polepszają wypróżnianie
  • oczyszczają przewód pokarmowy
  • wspomagają wydzielanie żółci
  • przyspieszają metabolizm
  • wspomagają funkcje wątroby
  • zapobiegają chorobie sercowo-naczyniowej
  • obniżają wysoki poziom cholesterolu we krwi
  • wzmacniają i uelastyczniają naczynia
  • zapobiegają osteoporozie
  • uspokajają układ nerwowy
  • poprawiają funkcjonowanie mózgu oraz pamięć

   
Jak dużo możesz ich zjadać?

Zalecana dzienna dawka Brazil nuts przy utracie wagi jest nie większa niż 10-15 gram, 2-3 razy w tygodniu, dodane do różnych dań lub jako przekąska. Zalecana dzienna dawka Brazil nuts dla utrzymania wagi oraz zapobiegania różnym chorobom to 25 g 3 razy tygodniowo.

Wartości odżywcze dla 100 g:

  • Wartość energetyczna: 2742,4 kJ / 655 kcal
  • Białko: 14 g
  • Węglowodany: 12 g
  • w tym cukry: 2,3 g
  • Błonnik: 8 g
  • Tłuszcze: 66 g
  • w tym nasycone: 15 g
    Minerały na 100 g:
  • Żelazo: 2,8 mg
  • Wapń: 167 mg
  • Magnez: 390 mg
  • Fosfor: 710 mg
  • Potas: 654 mg
  • Sód: 3,2 mg
  • Cynk: 4,35 mg
  • Mangan: 1,36 mg
  • Miedź: 1,9 mg
  • Selen: 1900 ug
  • Kwas tłuszczowy omega 3: 19,5 mg
  • Kwas tłuszczowy omega 6: 20500 mg
    Witaminy na 100 g:
  • Witamina A: 1,5 IU
  • Witamina B1: 1 mg
  • Witamina B2: 0,15 mg
  • Witamina B3: 0,9 mg
  • Witamina B6: 0,3 mg
  • Witamina C: 0,85 mg
  • Cholina: 30 mg
  • Betaina: 0,35 mg
  • Witamina E: 4,9 mg
  • kwas pantotenowy: 0,3 mg
  • kwas foliowy: 26 ug
  • kwas linolowy: 28000 mg