Orzechy laskowe poprawiają pamięć, stymulują pracę jelit i wzmacniają naczynia krwionośne.
Orzechy z magnezem stymulują pracę jelit, poprawiają pamięć i wzmacniają naczynia krwionośne. Zawierają do 62% tłuszczu (z czego większość to jednonienasycone kwasy tłuszczowe), 19% białka i prawie żadnych węglowodanów. Dominujące witaminy to B3, B6, kwas foliowy, a także witamina E. Z substancji mineralnych przeważa magnez i fosfor.
Ponieważ orzechy laskowe wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, mogą znaleźć zastosowanie w każdym wieku. Ich zaletą jest lekkostrawność; dlatego są również cennym składnikiem w żywieniu dzieci. Regularne spożywanie tych orzechów pomaga zapobiegać anemii. Orzechy laskowe przyczyniają się również do rozwoju mięśni i wzmocnienia naczyń krwionośnych. Są także bardzo korzystne przy wyczerpaniu psychicznym i fizycznym.
Orzechy laskowe są cennym źródłem błonnika, który pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mają również pozytywny wpływ na obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Wspomagają budowanie odporności organizmu.
Co zawierają orzechy laskowe?
Orzechy laskowe są bogate w białko, tłuszcz, błonnik, żelazo, cynk, mangan, selen, miedź, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, kwasy omega-3, omega-6, witaminy A, B, C, E, K, luteinę, beta-karoten, kwas foliowy i kwas pantotenowy.
Orzechy laskowe i ich działanie:
- wspomagają trawienie i regularne wypróżnianie
- wspomagają obniżenie cholesterolu
- zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego
- wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek
- zapobiegają anemii
- wspomagają aktywność mózgu
- koją nerwy
- poprawiają pamięć i koncentrację
- wzmacniają odporność
Ile powinniśmy ich jeść?
Zalecana dzienna porcja orzechów, którą należy spożywać to około jedna garść.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna: 2629,3 kJ / 628 kcal
- Tłuszcze: 61 g
- w tym tłuszcze nasycone: 4,5 g
- Węglowodany: 17 g
- w tym cukry: 4,3 g
- Błonnik: 10 g
- Białka: 15 g