JARROW FORMULAS - NEURO OPTIMIZER Suplement marki Jarrow Formulas zawiera Acetyl L-karnitynę - wysoko przyswajalną formę l-karnityny. Posiada właściwości antyoksydacyjne. Produkt przeznaczony dla wszystkich chcących wspierać kognitywne funkcje mózgu. Mieszanka działa neuroprotekcyjnie. Jest polecana zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego. W skład produktu wchodzi: Fosfatydyloseryna (seryna fosfatydowa) to fosfolipid odpowiedzialny za budowę i prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych. Chociaż występuje we wszystkich komórkach ciała, najmocniej skoncentrowany jest w mózgu. Fosfolipidy to tłuszczowo-aminokwasowe molekuły obecne w każdej komórce ciała. Zabezpieczają komórki przed czynnikami zewnętrznymi i regulują ruch rozmaitych substancji do i z wnętrza komórki. L-karnityna – to organiczny, syntezowany przez organizm człowieka związek chemiczny o budowanie betainowej, który uczestniczy w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów. Nazwa wywodzi się od mięsa (carnis to po łacinie “mięso”), gdyż to z mięśni po raz pierwszy wyizolowano ją na początku XX wieku. Choć jest popularnym suplementem sportowym, zwłaszcza dla kulturystów, występuje również w suplementach antycellulitowych. L-glutamina - wpływa na cykl snu. Wspiera pracę jelit. Reguluje równowagę kwasowo-zasadową. Wspiera układ kostno-stawowy. Wzmacnia układ immunologiczny. Tauryna - to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy aminokwasów biogennych. Naturalnie występuje w ostrygach, rybach, mięsie, soczewicy i grochu. Organizm człowieka również wytwarza niewielkie ilości tej substancji – powstaje ona między innymi w wątrobie, mózgu czy jelitach. Cytydyno-5′-trifosforan - bierze udział w syntezie RNA Fosfatydylocholina – cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wchodzi w skład wybranych fosfolipidów, dlatego początkowo naukowcy zaliczali ją do witamin z grupy B, nazywając witaminą B4. Dziś wiadomo, że można ją uznać jedynie za witaminopodobną. Najczęściej występuje w postaci zwanej fosfatydylocholiną. Substancja ta przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny oraz lipidów. Wpływa również na odpowiednią pracę wątroby. Kwas alfa-liponowy – inaczej ALA od angielskiego alpha lipolic acid. To organiczny związek chemiczny należący do grupy wielonienasyconych tłuszczów omega-3. W przeciwieństwie do kwasów endogennych, ALA nie jest syntezowany przez organizm ludzki i musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Jego naturalnym źródłem są owoce (m.in. kiwi, borówka), orzechy, oleje roślinne (zwłaszcza lniany) oraz soja.