Termoformowalny but wewnętrzny
But wewnętrzny z polietylenu - termoformowalnego materiału o grubości 3 mm. Wygrzewając je, można odpowiednio wyprofilować piankę, aby podnieść poziom komfortu. Spód buta wewnętrznego wykonany jest z materiału EVA zapewniającego dodatkową amortyzację - bardzo cenioną podczas jazdy na trudnym śniegu i podczas lądowania po skoku.
Jak przeprowadzić termoformowanie butów wewnętrznych w domu?
1- Nagrzej piekarnik do temperatury 80°C (termoobieg).
2- Wyjmij buty wewnętrzne ze skorupy.
3- Wyjmij wkładki z butów wewnętrznych.
4- Włóż same buty wewnętrzne do piekarnika na 5 minut.
5- Wyjmij buty wewnętrzne z piekarnika.
6- Włóż wkładki do butów wewnętrznych.
7- Włóż buty wewnętrzne do butów zewnętrznych.
8- Ubierz buty i zapnij wszystkie klamry, wybierając środkowy zakres regulacji.
9- Odczekaj 15 minut w temperaturze pokojowej.
Gotowe!
Regulacja klamer
4 klamry mikrometryczne z aluminium umożliwiają precyzyjne dopasowanie objętości buta do stopy i łydki.
Szeroki pasek pozwala mocno i łatwo zacisnąć górną część skorupy, aby uzyskać jeszcze bardziej skuteczny nacisk na język.
Czym jest flex?
Każda marka dla modeli swoich butów ustala "flex index", który wskazuje stopień twardości buta. Liczba ta określa sztywność buta: im wyższa wartość, tym sztywniejsza skorupa. Przyjmuje się, że flex 70 przeznaczony jest dla narciarzy o poziomie między początkującym i średnio zaawansowanym. Flex od 70 do 100 jest odpowiedni dla narciarzy o średnio zaawansowanym poziomie. Buty o flexie powyżej 100 przeznaczone są dla zaawansowanych narciarzy. Osoby mocno zbudowane mogą jednak przeskoczyć 1 poziom.
Jak przymierzyć buty narciarskie?
Po włożeniu stopy do buta zapnij klamry w połowie zębatki. Możesz zapiąć je mocniej? Jeśli tak, to znaczy, że objętość buta jest dla Ciebie nieodpowiednia. Po zapięciu butów trzykrotnie ugnij nogi w kolanach, naciskając mocno na piszczele (możesz sobie pomóc, kładąc ręce na kolanach), aby pięta cofnęła się w bucie. Stań prosto: palce powinny muskać czubek skorupy. Przy ugiętej nodze stopa powinna się cofnąć i nie powinieneś czuć czubka buta.
Co zrobić w przypadku bólu stóp?
1/ Wybierz techniczne, cienkie skarpety narciarskie, aby uniknąć punktów nacisku i usprawnić krążenie krwi w stopie. 2/ Wybierz wkładkę dostosowaną do kształtu stopy, aby zapobiec uderzaniu tej ostatniej o skorupę. Poproś o poradę w sklepie. 3/ Przeprowadź termoformowanie butów wewnętrznych.
4/ Zleć specjaliście (bootfitterowi) odkształcenie skorupy buta po 3 lub 4 wyjściach na narty, aby wyeliminować ostatnie punkty ucisku.
Jak ograniczyć uczucie marznięcia stóp?
Suszenie butów wewnętrznych (często zaniedbywane) jest najlepszym sposobem na to, by uniknąć marznięcia stóp. Nawet przy -10°C stopa się poci. Pozostawiony w plastikowej skorupie but wewnętrzny nie wyschnie samoistnie - nawet przez kilka dni. Należy wyjąć go po każdym dniu jazdy na nartach. Można również używać suszarki do butów. To bardzo praktyczne urządzenie: nie trzeba wyjmować butów wewnętrznych, wystarczy włączyć suszarkę!
Kluczowe znaczenie ma także wybór prawidłowego rozmiaru.
Waga
27-27,5 Mondopoint: 1792 g.
Skład
Wierzch : 40.0% Polipropylen, 60.0% Termoplastyczny poliuretan
Wnętrze buta: 100.0% Poliester
Podeszwa zewnętrzna: 100.0% Termoplastyczny poliuretan
Porady dotyczące przechowywania
Przed schowaniem butów należy je wysuszyć. Zapiąć klamry i przechowywać w pokrowcu na buty narciarskie, w pomieszczeniu o umiarkowanej temperaturze.
Porady dotyczące konserwacji
Nie prać.
Nie należy czyścić na sucho.
Nie prasować.
Nie suszyć w suszarce bębnowej.
Wybielanie wykluczone.