wedze

Buty narciarskie dla dorosłych Wedze FR 500 Lowtech flex 100

Kod produktu: 864422

0,0 (1)

1349,00 zł

134,90 zł x 10 rat

Oblicz ratę

Rozmiar: 23-23,5 cm

Jak wybrać rozmiar?

Otrzymaj +1349 pkt za zakup tego produktu 

Sprzedawane i wysyłane przez Decathlon

Darmowy zwrot

    Idealne dla średnio zaawansowanych narciarzy poszukujących wszechstronnych i wydajnych butów, które pozwolą im odkryć freeride lub skitouring.

    Dzięki progresywnemu flexowi i kompatybilności z wiązaniami na inserty buty FR100 są niezwykle wszechstronne: sprawdzają się zarówno na trasie, jak i poza nią.

    Kup razem z

    Podobne produkty

    Elastyczność

    Sztywność: flex 100 pozwalający robić postępy we freeridzie.

    Trzymanie stopy

    99 mm: stopa standardowa lub szczupła. But wewnętrzny wyprofilowany przy kostce.

    Ustawienia osobiste

    Termoformowalny but wewnętrzny.

    Amortyzacja

    Skorupa z PU umożliwia odpowiednie odkształcenie i dobry zwrot energii.

    Swoboda ruchu skrętnego

    Ski/walk: odchylenie 45° w pozycji walk ułatwia podchodzenie.

    Kompatybilność

    Podeszwa z insertami kompatybilna z wiązaniami alpejskimi gripwalk i skiturowymi

    Właściwości ocieplające

    But wewnętrzny i izolująca podeszwa utrzymują ciepło.

    Termoformowalny but wewnętrzny

    But wewnętrzny z polietylenu - termoformowalnego materiału o grubości 3 mm. Wygrzewając je, można odpowiednio wyprofilować piankę, aby podnieść poziom komfortu. Spód buta wewnętrznego wykonany jest z materiału EVA zapewniającego dodatkową amortyzację - bardzo cenioną podczas jazdy na trudnym śniegu i podczas lądowania po skoku.

    Jak przeprowadzić termoformowanie butów wewnętrznych w domu?

    1- Nagrzej piekarnik do temperatury 80°C (termoobieg).
    2- Wyjmij buty wewnętrzne ze skorupy.
    3- Wyjmij wkładki z butów wewnętrznych.
    4- Włóż same buty wewnętrzne do piekarnika na 5 minut.
    5- Wyjmij buty wewnętrzne z piekarnika.
    6- Włóż wkładki do butów wewnętrznych.
    7- Włóż buty wewnętrzne do butów zewnętrznych.
    8- Ubierz buty i zapnij wszystkie klamry, wybierając środkowy zakres regulacji.
    9- Odczekaj 15 minut w temperaturze pokojowej.
    Gotowe!

    Regulacja klamer

    4 klamry mikrometryczne z aluminium umożliwiają precyzyjne dopasowanie objętości buta do stopy i łydki.

    Szeroki pasek pozwala mocno i łatwo zacisnąć górną część skorupy, aby uzyskać jeszcze bardziej skuteczny nacisk na język.

    Czym jest flex?

    Każda marka dla modeli swoich butów ustala "flex index", który wskazuje stopień twardości buta. Liczba ta określa sztywność buta: im wyższa wartość, tym sztywniejsza skorupa. Przyjmuje się, że flex 70 przeznaczony jest dla narciarzy o poziomie między początkującym i średnio zaawansowanym. Flex od 70 do 100 jest odpowiedni dla narciarzy o średnio zaawansowanym poziomie. Buty o flexie powyżej 100 przeznaczone są dla zaawansowanych narciarzy. Osoby mocno zbudowane mogą jednak przeskoczyć 1 poziom.

    Jak przymierzyć buty narciarskie?

    Po włożeniu stopy do buta zapnij klamry w połowie zębatki. Możesz zapiąć je mocniej? Jeśli tak, to znaczy, że objętość buta jest dla Ciebie nieodpowiednia. Po zapięciu butów trzykrotnie ugnij nogi w kolanach, naciskając mocno na piszczele (możesz sobie pomóc, kładąc ręce na kolanach), aby pięta cofnęła się w bucie. Stań prosto: palce powinny muskać czubek skorupy. Przy ugiętej nodze stopa powinna się cofnąć i nie powinieneś czuć czubka buta.

    Co zrobić w przypadku bólu stóp?

    1/ Wybierz techniczne, cienkie skarpety narciarskie, aby uniknąć punktów nacisku i usprawnić krążenie krwi w stopie. 2/ Wybierz wkładkę dostosowaną do kształtu stopy, aby zapobiec uderzaniu tej ostatniej o skorupę. Poproś o poradę w sklepie. 3/ Przeprowadź termoformowanie butów wewnętrznych.
    4/ Zleć specjaliście (bootfitterowi) odkształcenie skorupy buta po 3 lub 4 wyjściach na narty, aby wyeliminować ostatnie punkty ucisku.

    Jak ograniczyć uczucie marznięcia stóp?

    Suszenie butów wewnętrznych (często zaniedbywane) jest najlepszym sposobem na to, by uniknąć marznięcia stóp. Nawet przy -10°C stopa się poci. Pozostawiony w plastikowej skorupie but wewnętrzny nie wyschnie samoistnie - nawet przez kilka dni. Należy wyjąć go po każdym dniu jazdy na nartach. Można również używać suszarki do butów. To bardzo praktyczne urządzenie: nie trzeba wyjmować butów wewnętrznych, wystarczy włączyć suszarkę!
    Kluczowe znaczenie ma także wybór prawidłowego rozmiaru.

    Waga

    27-27,5 Mondopoint: 1792 g.

    Gwarancja

    2

    Waga

    3.349 kg

    Skład

    Wierzch : 40.0% Polipropylen, 60.0% Termoplastyczny poliuretan Wnętrze buta: 100.0% Poliester Podeszwa zewnętrzna: 100.0% Termoplastyczny poliuretan

    Porady dotyczące przechowywania

    Przed schowaniem butów należy je wysuszyć. Zapiąć klamry i przechowywać w pokrowcu na buty narciarskie, w pomieszczeniu o umiarkowanej temperaturze.

    Porady dotyczące konserwacji

    Nie prać.

    Nie należy czyścić na sucho.

    Nie prasować.

    Nie suszyć w suszarce bębnowej.

    Wybielanie wykluczone.