



Buty narciarskie męskie Wedze FR 500 flex 100
Kod produktu: 8604148
1099,00 zł
109,90 zł x 10 rat
Oblicz ratęRozmiar:
Darmowy zwrot

Pomoc specjalisty
Kod produktu: 8604148
1099,00 zł
109,90 zł x 10 rat
Oblicz ratęDarmowy zwrot
Pomoc specjalisty
Buty do narciarstwa alpejskiego, idealne na początek przygody z freeridem dzięki progresywnemu flexowi, który pomaga amortyzować nierówności terenu.
Idealne buty do freetouringu. Pozwalają dotrzeć do każdego stoku i szukać śnieżnego puchu tam, gdzie można go znaleźć. Reaktywne na trasie i wygodne poza trasą.
Sztywność
Sztywność: flex 100 pozwalający robić postępy we freeridzie.
Trzymanie stopy
100 mm: stopa o standardowej szerokości i szczupła. But wewnętrzny z grubej pianki dla maksymalnego komfortu.
Dostosowanie do budowy anatomicznej
Wysoki komfort użytkowania. Termoformowalny but wewnętrzny.
Amortyzacja
Mankiet z 3 klamrami zwiększa mobilność, umożliwiając lepszą amortyzację nierówności terenu.
Kompatybilność
Podeszwa z insertami - kompatybilna z wiązaniami alpejskimi i skiturowymi.
Swoboda ruchów
Skiwalk: odchylenie 42° w pozycji walk ułatwia podchodzenie.
Łatwość zakładania / zdejmowania
Wyściółka z lycry ułatwia zdejmowanie butów.
Właściwości ocieplające
But wewnętrzny i izolująca wkładka utrzymują ciepło.
But wewnętrzny z polietylenu - termoformowalnego materiału o grubości 3 mm. Wygrzewając je, można odpowiednio wyprofilować piankę, aby podnieść poziom komfortu. System Shock Absorber Area przy pięcie amortyzuje wstrząsy na muldach i przy skokach.
1- Nagrzej piekarnik do temperatury 80°C (termoobieg).
2- Wyjmij buty wewnętrzne ze skorupy.
3- Wyjmij wkładki z butów wewnętrznych.
4- Włóż same buty wewnętrzne do piekarnika na 5 minut.
5- Wyjmij buty wewnętrzne z piekarnika.
6- Włóż wkładki do butów wewnętrznych.
7- Włóż buty wewnętrzne do butów zewnętrznych.
8- Ubierz buty i zapnij wszystkie klamry, wybierając środkowy zakres regulacji.
9- Odczekaj 15 minut w temperaturze pokojowej.
Gotowe!
3 klamry mikrometryczne z aluminium i jedna klamra z 3-pozycyjną regulacją na piszczeli umożliwiającą dopasowanie do każdej łydki. Szeroki pasek pozwala mocno i łatwo zacisnąć górną część skorupy. Pozycja walk na klamrze na piszczeli (Walk na czerwono) umożliwia zwiększenie odchylenia.
Szerokość skorupy (last) 100 mm. Termoformowalny but wewnętrzny z polietylenu: 3 mm pianki termoformowalnej wokół całej stopy. Lekki i wygodny but wewnętrzny. Wyprofilowana pianka na wysokości kostek. Miękki materiał ułatwia odkształcanie się buta podczas podchodzenia i marszu. Jeżeli po kilku dniach jazdy odczuwasz dyskomfort, możesz przeprowadzić termoformowanie (wygrzewanie) butów wewnętrznych.
Każda marka dla wszystkich modeli swoich butów ustala "flex index", który wskazuje stopień twardości buta. Liczba ta określa sztywność buta: im wyższa wartość, tym sztywniejsza skorupa. Przyjmuje się, że flex 70 przeznaczony jest dla narciarzy o poziomie między początkującym i średnio zaawansowanym. Flex od 70 do 100 jest odpowiedni dla narciarzy o średnio zaawansowanym poziomie. Buty o flexie powyżej 100 przeznaczone są dla zaawansowanych narciarzy. Osoby mocno zbudowane mogą jednak przeskoczyć jeden poziom.
Po włożeniu stopy do buta zapnij klamry w połowie zębatki. Możesz zapiąć je mocniej? Jeśli tak, to znaczy, że objętość buta jest dla Ciebie nieodpowiednia. Po zapięciu butów trzykrotnie ugnij nogi w kolanach, naciskając mocno na piszczele (możesz sobie pomóc, kładąc ręce na kolanach), aby pięta cofnęła się w bucie. Stań prosto: palce powinny muskać czubek skorupy. Przy ugiętej nodze stopa powinna się cofnąć i nie powinieneś czuć czubka buta.
1/ Wybierz techniczne, cienkie skarpety narciarskie, aby uniknąć punktów nacisku i usprawnić krążenie krwi w stopie. 2/ Wybierz wkładkę dostosowaną do kształtu stopy, aby zapobiec uderzaniu tej ostatniej o skorupę. Poproś o poradę w sklepie. 3/ Przeprowadź termoformowanie butów wewnętrznych.
Suszenie butów wewnętrznych (często zaniedbywane) jest najlepszym sposobem na to, by uniknąć marznięcia stóp. Nawet przy -10°C stopa się poci. Pozostawiony w plastikowej skorupie but wewnętrzny nie wyschnie samoistnie - nawet przez kilka dni. Należy wyjąć go po każdym dniu jazdy na nartach. Można również używać suszarki do butów. To bardzo praktyczne urządzenie: nie trzeba wyjmować butów wewnętrznych, wystarczy włączyć suszarkę!
1848 g w rozmiarze 26-26,5.
Wierzch buta 100% Polipropylen (PP) Wnętrze buta 100% Politereftalan etylenu (PET) Podeszwa zewnętrzna 100% Poliuretan termoplastyczny (TPU) Podpinka 100% Politereftalan etylenu (PET)
Przed schowaniem butów należy je wysuszyć. Zapiąć klamry i przechowywać w pokrowcu na buty narciarskie, w pomieszczeniu o umiarkowanej temperaturze.
Nie suszyć na kaloryferze.
Wszystkie produkty marki Wedze są obmyślane i projektowane w dolinie leżącej u podnóża Mont-Blanc. Są one następnie testowane w warunkach dokładnie takich jak te, z którymi sam(-a) możesz się spotkać w praktyce. Zespoły projektowe dbają o to, by zastosowanie, z myślą o którym produkt został opracowany, w pełni odpowiadało kryteriom jego użytkowania w terenie.