Media 0
Media 1
Media 2
Media 3
Media 4
Media 5
Media 6
Media 7
Media 8
Media 9
Media 10
Media 11

Buty narciarskie męskie Wedze FR 500 flex 100

1099 zł

109,90 zł x 10 rat
Oblicz ratę

Darmowy odbiór w sklepie

Darmowy zwrot

Pomoc specjalisty

Buty do narciarstwa alpejskiego, idealne na początek przygody z freeridem dzięki progresywnemu flexowi, który pomaga amortyzować nierówności terenu.

Idealne buty do freetouringu. Pozwalają dotrzeć do każdego stoku i szukać śnieżnego puchu tam, gdzie można go znaleźć. Reaktywne na trasie i wygodne poza trasą.

Kod produktu: 8604148

Podobne produkty

Zalety produktu

Sztywność

Sztywność: flex 100 pozwalający robić postępy we freeridzie.

Trzymanie stopy

100 mm: stopa o standardowej szerokości i szczupła. But wewnętrzny z grubej pianki dla maksymalnego komfortu.

Dopasowanie

Bardzo duży komfort. Termoformowalny but wewnętrzny pozwalający podnieść jego poziom.

Amortyzacja

Mankiet z 3 klamrami zwiększa mobilność, umożliwiając lepszą amortyzację nierówności terenu.

Kompatybilność

Podeszwa z insertami, kompatybilna z wiązaniami alpejskimi i skiturowymi.

Swoboda ruchów

Ski/walk: odchylenie 42° w pozycji walk ułatwia podchodzenie.

Łatwość zakładania / zdejmowania

Wyściółka z lycry ułatwia zdejmowanie butów.

Ciepło

But wewnętrzny i izolująca podeszwa utrzymują ciepło.

Zdjęcia

Buty narciarskie męskie Wedze FR 500 flex 100
Buty narciarskie męskie Wedze FR 500 flex 100

Opis produktu

Termoformowalny but wewnętrzny.

But wewnętrzny z polietylenu - termoformowalnego materiału o grubości 3 mm. Wygrzewając buty wewnętrzne, można skompresować piankę, aby nadać jej odpowiedni kształt i zwiększyć komfort użytkowania. System Shock Absorber Area przy pięcie amortyzuje wstrząsy na muldach i przy skokach.

Jak przeprowadzić termoformowanie butów wewnętrznych w domu?

1- Nagrzej piekarnik do temperatury 80°C (termoobieg).
2- Wyjmij buty wewnętrzne ze skorupy.
3- Wyjmij wkładki z butów wewnętrznych.
4- Włóż same buty wewnętrzne do piekarnika na 5 minut.
5- Wyjmij buty wewnętrzne z piekarnika.
6- Włóż wkładki do butów wewnętrznych.
7- Włóż buty wewnętrzne do butów zewnętrznych.
8- Ubierz buty i zapnij wszystkie klamry, wybierając środkowy zakres regulacji.
9- Odczekaj 15 minut w temperaturze pokojowej, zanim zdejmiesz buty.
Gotowe!

Regulacja klamer

3 klamry mikrometryczne z aluminium i jedna klamra z 3-pozycyjną regulacją na piszczeli umożliwiającą dopasowanie do każdej łydki. Szeroki pasek pozwala mocno i łatwo zacisnąć górną część skorupy. Pozycja walk na klamrze na piszczeli (Walk na czerwono) umożliwia zwiększenie odchylenia.

Objętość i but wewnętrzny

Szerokość skorupy (last) 100 mm. Termoformowalny but wewnętrzny z polietylenu: 3 mm pianki termoformowalnej wokół całej stopy. Lekki i wygodny but wewnętrzny. Wyprofilowana pianka na wysokości kostek. Miękki materiał ułatwia odkształcanie się buta podczas podchodzenia i marszu.Jeżeli po kilku dniach jazdy odczuwasz dyskomfort, możesz przeprowadzić termoformowanie (wygrzewanie) butów wewnętrznych.

Czym jest flex?

Każda marka dla wszystkich modeli swoich butów ustala "flex index", który wskazuje stopień twardości buta. Liczba ta określa sztywność buta: im wyższa wartość, tym sztywniejsza skorupa. Przyjmuje się, że flex 70 przeznaczony jest dla narciarzy o poziomie między początkującym i średnio zaawansowanym. Flex od 70 do 100 jest odpowiedni dla narciarzy o średnio zaawansowanym poziomie. Buty o flexie powyżej 100 przeznaczone są dla zaawansowanych narciarzy. Osoby mocno zbudowane mogą jednak przeskoczyć jeden poziom.

Jak przymierzyć buty narciarskie?

Po włożeniu stopy do buta zapnij klamry w połowie zębatki. Możesz zapiąć je mocniej? Jeśli tak, to znaczy, że objętość buta jest dla Ciebie nieodpowiednia. Po zapięciu butów trzykrotnie ugnij nogi w kolanach, naciskając mocno na piszczele (możesz sobie pomóc, kładąc ręce na kolanach), aby pięta cofnęła się w bucie. Stań prosto: palce powinny muskać czubek skorupy. Przy ugiętej nodze stopa powinna się cofnąć i nie powinieneś czuć czubka buta.

Co zrobić w przypadku bólu stopie?

1/ Wybierz techniczne, cienkie skarpety narciarskie, aby uniknąć punktów nacisku i usprawnić krążenie krwi w stopie. 2/ Wybierz wkładkę dostosowaną do kształtu stopy, aby zapobiec uderzaniu tej ostatniej o skorupę. Poproś o poradę w sklepie. 3/ Przeprowadź termoformowanie butów wewnętrznych.

Jak uniknąć marznięcia stóp?

Suszenie butów wewnętrznych (często zaniedbywane) jest najlepszym sposobem na to, by uniknąć marznięcia stóp. Nawet przy -10°C stopa się poci. Pozostawiony w plastikowej skorupie but wewnętrzny nie wyschnie samoistnie - nawet przez kilka dni. Należy wyjąć go po każdym dniu jazdy na nartach. Można również używać suszarki do butów. To bardzo praktyczne urządzenie: nie trzeba wyjmować butów wewnętrznych, wystarczy włączyć suszarkę!

Waga

1848 g w rozmiarze 26-26,5.

Skład

Copper 100% Polipropylen (PP) Corepack 100% Poliester Cover 100% Poliuretan termoplastyczny (TPU) Czynnik sieciujący druga warstwa 100% Poliester

Porady dotyczące przechowywania

Przed schowaniem butów należy je wysuszyć. Zapiąć klamry i przechowywać w pokrowcu na buty narciarskie, w pomieszczeniu o umiarkowanej temperaturze.

Opinie

Wgrywanie