CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA LINY KLIMB GYM
Nasze liny są poddawane pomiarom i zatwierdzane laboratorium zgodnie z normą EN 892 przez odpowiednią jednostkę certyfikacyjną. Liczba odpadnięć: 8;
Siła uderzenia: 8,5 KN;
Procent oplotu: 36,1 kN;
Dynamiczne rozciąganie się liny: 33%;
Statyczne rozciąganie się liny: 4,7%;
Posuw oplotu: 0 mm.
Protokół określający liczbę odpadnięć jest znacznie bardziej restrykcyjny, niż rzeczywistość. Stosowany współczynnik odpadnięcia jest bardzo wysoki: 1,77. W normalnych warunkach jest on dużo niższy.
CO ZAPEWNIA LINIE KLIMB GYM ZACHOWANIE PIERWOTNYCH WŁAŚCIWOŚCI?
Waga liny wynosi 66 g/m. Waga została wyliczona według normy EN 892.
Przykład: w wypadku liny pojedynczej należy przez 1 minutę poddać linę naprężeniu z obciążnikiem o wadze 10 kg w ściśle określonej temperaturze i wilgotności.
W rezultacie rzeczywista waga liny jest często większa niż masa określona normą. Pomiar masy wg wytycznych normy pozwala obiektywnie porównać ze sobą różne liny.
ZMIANY DŁUGOŚCI LINY
Z wiekiem wszystkie liny wspinaczkowe kurczą się. Ich długość skraca się zazwyczaj o 2 do 5%, ale w zależności od wilgoci, wysokiej temperatury, prań itp. może dojść nawet do 10%. Aby zrównoważyć to zjawisko, przy produkcji zostawiamy odpowiedni margines długości. Czasami jednak to nie wystarcza. Radzimy regularnie mierzyć linę i sprawdzać położenie umieszczonego pośrodku znacznika.
LINA WYPRODUKOWANA WE FRANCJI
Wszystkie nasze liny są projektowane i testowane w naszej siedzibie w Chamonix, w dolinie u stóp Mont Blanc.
Produkcja odbywa się na północy Francji w partnerskiej fabryce Cousin. Firma posiada doświadczenie i wiedzę o produkcji lin oparte na 170-letniej tradycji.
MYCIE LINY
Aby ograniczyć zużycie liny, należy ją odpowiednio czyścić.
Ponieważ brud przyczynia się do starzenia liny, radzimy:
1- Używać torby na linę. 2- Jeśli lina jest brudna, umyć ją w czystej, letniej wodzie. Jeśli plamy nie schodzą i chcesz wyczyścić je mydłem, użyj koniecznie neutralnego mydła typu mydła marsylskiego, a następnie obficie spłucz linę czystą wodą. 3- Wysuszyć w cieniu na wolnym powietrzu, z dala od źródła wysokiej temperatury.
PRZECHOWYWANIE LINY
Linę należy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu, chronić przed działaniem substancji aktywnych chemicznie oraz wysokiej temperatury. Uwaga: nie zostawiać liny np. w nagrzanym samochodzie latem!
KONTROLA LINY
Należy koniecznie regularnie kontrolować linę. W tym celu przesuwamy dłońmi wzdłuż liny i oglądamy ją na całej długości metr po metrze. W ten sposób można dostrzec ewentualne nacięcia, przetarcia i zmiękczone części liny. Jeśli dostrzeżesz anomalie i nierówności, jeśli spod oplotu prześwituje rdzeń liny lub na linie miało miejsce zbyt wiele odpadnięć - należy ją wymienić na nową.
CERTYFIKACJA LINY
Certyfikacja CE przeprowadzona zgodnie z wymogami normy EN 892:+A1: 2016.
Certyfikacja przeprowadzona zgodnie z wymogami UIAA 101.
Skład
Cienka lina
100% Poliamid
Porady dotyczące przechowywania
Przechowywać w specjalnej torbie - ogranicza zużycie i skręcanie. Nie trzymać liny w nagrzanym samochodzie. Unikać wszelkiego kontaktu z substancjami chemicznymi. Przed schowaniem wysuszyć w cieniu.
Testy
Nasze liny projektujemy w dolinie Chamonix-Mont-Blanc we Francji u stóp masywu Mont Blanc. Wszystkie liny są testowane w certyfikowanych laboratoriach, co jest gwarancją ich właściwości mechanicznych. Następnie nasi partnerzy techniczni sprawdzają je w warunkach rzeczywistej wspinaczki.
Zatwierdzony przez
Produkt zatwierdzony przez przewodników i instruktorów wspinaczki z zespołu Team Simond.