Termos obiadowy z łyżką Thermos 470ml
Izolacyjny próżniowy termos ze stali nierdzewnej na jedzenie marki Thermos składa się z dwuścianowego korpusu termosu, nakrętki, składanej łyżki i kubka. Szerokie ujście korpusu termosu zapewnia łatwe napełnianie, nabieranie i konserwację termosu, a także ułatwia spożywanie posiłku bezpośrednio z termosu. Składana łyżka jest wyposażona w dwa zawiasy – w stanie złożonym pasuje do zagłębienia w nakrętce. Nakrętka jest perforowana dla łatwego otwierania/zamykania termosu. Strona zewnętrzna kubka, który jednocześnie może służyć jako pojemnik na danie, jest ze stali nierdzewnej, strona wewnętrzna z odpornego plastiku. System jako całość osiąga doskonałe właściwości izolacyjne.
Cechy produktu:
- termos na jedzenie z kubkiem izolacyjnym
- składana łyżka w zestawie
- podwójna ściana izolacyjno-próżniowa - maksymalna izolacja cieplna
- korpus wyprodukowano z odpornej stali nierdzewnej spowalniającej wzrost bakterii
- lekkie i kompaktowe wykonanie
- szerokie ujście
- przeznaczone do użytku codziennego
- wodoszczelna nakrętka
- łatwa konserwacja
- BPA free
- nie należy myć w zmywarce
Specyfikacja:
- Objętość: 470 ml
- Wysokość: 145 mm
- Średnica: 95 mm
- Średnica ujścia: 70 mm
- Waga: 365 g
- Trzyma gorąco: 9 godzin dla cieczy*
- Trzyma zimno: 14 godzin dla cieczy*
*Mierzenie wydajności izolacyjnej jest przeprowadzane z użyciem czystej wody. Czas, w którym zawartość termosu pozostaje ciepła/zimna, zależy od pojemności cieplnej danego posiłku. Można powiedzieć, że im więcej wody zawiera dany pokarm, tym wyższa jest jego pojemność cieplna i tym dłużej wytrzyma w termosie ciepły/zimny. Dlatego posiłki zalecane do termosu to zupy, jedzenie papkowate, przekąski czy sałatki owocowe. Czas, w którym posiłek pozostanie ciepły/zimny, można przedłużyć podgrzaniem/ochłodzeniem termosu.
BPA free. Bisfenol A (BPA) jest związkiem chemicznym wykorzystywanym do produkcji m.in. plastiku. Badania wykazały, iż bisfenol może zaszkodzić twojemu dziecku. BPA może wywołać wady wrodzone, nadpobudliwość, zaburzenia metabolizmu i gospodarki hormonalnej organizmu oraz zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Produkty noszące te oznaczenie są wolne od Bisfenolu A.
Thermos to marka, która zrewolucjonizowała rynek, wprowadzając w czyn pewną ideę. W roku 1892 Sir James Dewar z Uniwersytetu Oxford’a wynalazł “butelkę próżniową”. W 1904 dwaj niemieccy szklarze podjęli ideę naukowca i stworzyli pierwszy termos wyprodukowany do celów komercyjnych. Od 1911 r. Thermos wprowadził produkcję z użyciem maszyny do produkcji szklanych wkładów, co pozwoliło na rozwinięcie firmy. Szybka ekspansja sprawiła, że marka stała się rozpoznawalna, a jej produkty towarzyszyły wielu przełomowym wydarzeniom. Do dziś firma pozostaje liderem wśród producentów termosów i pojemników na żywność.