Jak naostrzyć nóż i scyzoryk? Sprawdzone sposoby ostrzenia

Jak naostrzyć nóż i scyzoryk? 

Jak naostrzyć scyzoryk i nóż kuchenny do codziennego gotowania? Jaką ostrzałkę wybrać do ostrzenia? Przeczytaj, by się dowiedzieć i wybrać odpowiednie

Niezależnie od sposobu użytkowania, po upływie pewnego czasu każde ostrze tępieje i staje się trudne w obsłudze. Wówczas warto znać kilka sprawdzonych sposobów, jak naostrzyć scyzoryk, nóż lub narzędzia pokrewne. Choć niektóre patenty wymagają posiadania specjalistycznych akcesoriów, to w wielu przypadkach można poradzić sobie bez ich użycia. Dlaczego nie powinno się dopuszczać do dużego stopnia stępienia noża? Dlaczego warto zainwestować w dobry nóż? Kiedy nóż wymaga ostrzenia? Tego rodzaju praktyczna wiedza pozwala cieszyć się niezawodnym sprzętem w każdych okolicznościach.

Jak naostrzyć scyzoryk?  Podstawowe zasady dotyczące ostrzenia noża

Szukając odpowiedniego sposobu, jak naostrzyć nóż lub scyzoryk, warto rozpocząć od poszukiwań ostrzałki z właściwą gradacją. W zależności od modelu posiadanego scyzoryka, w celu wyrównania ostrza, warto użyć szorstkich ostrzałek – o gradacji 70 lub 120. Następnym krokiem jest znajomość podstawowych metod ostrzenia scyzoryka, które umożliwią sprawną i efektywną pracę. Chcąc uzyskać naprawdę ostry nóż, warto wykonywać tzw. ruchy „pod włos". Cały proces polega na rozpoczęciu szlifowania od krawędzi tnącej u nasady noża i kończąc na jego czubku. Ostrze scyzoryka należy delikatnie dociskać do osełki, unikając nadmiernego tarcia. Warto wykonać kilkanaście posuwistych ruchów po obu stronach noża (awers i rewers), unikając w ten sposób powstawania „zadziorów". Przed rozpoczęciem użytkowania, nóż powinno się wygładzać specjalnym kamieniem o gradacji 1000.

Ostrzenie o porcelanowy kubek

Chcąc naostrzyć nóż np. do codziennego gotowania lub scyzoryk w warunkach, które uniemożliwiają zastosowanie profesjonalnych narzędzi, z powodzeniem można skorzystać z alternatywnych metod. Wówczas skutecznym sposobem może okazać się ostrzenie noża o nóż lub pocieranie go o porcelanowy kubek położony do góry dnem. Niezależnie od zastosowanej praktyki ważne jest, aby zachować odpowiedni kąt nachylenia.

Jak naostrzyć nóż i scyzoryk? Sprawdzone sposoby ostrzenia

Stalowa, ceramiczna, prętowa czy diamentowa? Jak naostrzyć scyzoryk – wybór odpowiedniej ostrzałki

Jedną z powszechnie stosowanych metod na ostrzenie scyzoryka, a także noży kuchennych, jest użycie ostrzałki. Obecnie na rynku można znaleźć kilka rodzajów osełek tego typu. Należą do nich m.in.:

Ostrzałka stalowa – najpopularniejszy rodzaj ostrzałki wśród wszystkich dostępnych modeli. Narzędzie nie posiada właściwości ciernych, co oznacza, że nie ściera metalu z ostrza. Najczęściej stosowana jest do prostowania krawędzi przy ostrzeniu noży z miękkich materiałów, np. ze stali walcowanej. Chcąc szybko i sprawnie naostrzyć nóż, świetną propozycją w tej kategorii jest ostrzałka THE EDGE campSHARP, dostępna w sieci sklepów Decathlon. Jest to wszechstronna ostrzałka turystyczna z polimerową konstrukcją, która została wyposażona w wiele użytecznych funkcji. Należy do nich m.in. gwizdek alarmowy, kompas oraz stalowy zaczep, który pozwala na łatwe przypięcie do plecaka turystycznego.

Ostrzałka prętowa owalna – wysokiej jakości narzędzie składające się z metalowej rury pokrytej ścierniwem o twardości 9 stopni w skali Mohsa. Wykorzystanie do produkcji najlepszej jakości materiałów sprawia, że proces szlifowania noża jest szybki i łatwy. Ponadto ostrze scyzoryka w kontakcie z ostrzałką prętową jest ponownie wyrównywane i polerowane. Metalowa rura z rękojeścią zapewnia wytrzymałość i odporność na uszkodzenia w razie upadku. Warto dodać, że produkt jest odpowiedni zarówno dla osób praworęcznych, jak i leworęcznych. Szczególnie polecanym narzędziem w tej kategorii jest ostrzałka prętowa owalna firmy Pradel.

Ostrzałka ceramiczna – cechuje się właściwościami ściernymi na wysokim poziomie. Poleca się stosowanie tego narzędzia zwłaszcza do szlifowania noży wykonanych z miękkich materiałów. Wersja ceramiczna doskonale sprawdzi się dla osób początkujących, ponieważ istnieje małe ryzyko uszkodzenia ostrza noża. Szukając najlepszej klasy stalki ceramicznej do scyzoryka, warto zwrócić uwagę na model puck SHARP od firmy THE EDGE, dostępny w sklepach sieci Decathlon. Jest to dwustronny kamień ceramiczny, przeznaczony do zaostrzania noży oraz narzędzi pokrewnych używanych na zewnątrz. Kamień posiada dwie gradacje: 180 i 400, co pozwala na przywrócenie dawnej sprawności ostrza oraz jego precyzyjne wygładzenie.

Ostrzałka diamentowa – agresywne narzędzie do ostrzenia noży, dostępne w różnych gradacjach. Ostrzałka diamentowa pozwala na ostrzenie wszystkich rodzajów noży, nawet tych wykonanych z kutej stali. W sklepach Decathlon znaleźć można wiele produktów z tej kategorii. Jednak na szczególną uwagę zasługuje zestaw THE EDGE proSHARP 10-30°, który jest wyposażony w trzy płytki diamentowe, regulowane prowadnice z możliwością ustawienia kąta w zakresie od 10 do 30 stopni, a także stabilną podstawę z przyssawką. Pozwala on na ostrzenie scyzoryków survivalowych, noży EDC, noży kuchennych, a nawet myśliwskich, niezależnie od stopnia ich twardości.

Jak naostrzyć scyzoryk lub nóż za pomocą ostrzałki – instrukcja krok po kroku

Regularne ostrzenie scyzoryka lub noża jest ważną czynnością, która pomaga utrzymać jego ostrze w dobrej kondycji i zapewnić długotrwałe użytkowanie. Z tego powodu warto dowiedzieć się, jak przeprowadzić cały proces, aby przebiegał on  poprawnie i z zachowaniem odpowiedniego stopnia ostrożności. Czy należy dociskać ostrzałkę do noża? W celu uzyskania najlepszych efektów, należy użyć odpowiednich narzędzi i postępować zgodnie z poniższą instrukcją:

Ustaw ostrzałkę pionowo, opierając ją o stół wyłożony ręcznikiem lub ścierką kuchenną.

Ostrze noża ustaw pod kątem 90° względem powierzchni ostrzącej.

Zmniejsz kąt ostrzenia o połowę, do 45°, a następnie ponownie o połowę utrzymując kierunek, aby finalnie uzyskać kąt ok. 20°.

Aby zachować odpowiedni kąt, zablokuj łokieć i nadgarstek w ręce, w której trzymasz scyzoryk lub nóż.

Delikatnie przyłóż ostrze do stalki i pociągnij nóż do siebie, uwzględniając próg scyzoryka.

W zależności od poziomu stępienia scyzoryka, powtórz tę czynność kilka razy, zachowując płynne ruchy.

W ten sam sposób ostrz drugą stronę noża do momentu, aż krawędź tnąca będzie idealnie równa.

Chcąc zyskać pewność, że proces ostrzenia odbywa się równomiernie, warto przeciągnąć nóż po ostrzałce tyle samo razy zarówno z jednej, jak i z drugiej strony.

Zobacz także

mężczyzna rozpalający ognisko w lesie

Co to jest krzesiwo? Czym kierować się przy zakupie?

Co to jest krzesiwo? Odpowiedź na pytanie zna każdy survivalowiec. Materiał ten służy do rozpalania ognia w trudnych warunkach. Zobacz, jak działa!

Kim jest preppers? Czym jest prepping? Prepper a survival

Kim jest preppers? Czym jest prepping? Prepper a survival

Chcesz wiedzieć czym jest prepping? Przeczytaj nasz poradnik. Dowiesz się z niego kim jest preppers i czym różni się prepping od survivalu.