Termoformowalny but wewnętrzny
Buty wewnętrzne DUAL 3D LINERS formowane są w dwóch etapach. Pierwszy umożliwia idealnie dopasowanie do kształtu skorupy, drugi pozwala jak najbardziej zbliżyć się do objętości stopy. To podwójne formowanie zwiększa komfort i poprawia transfer energii między narciarzem i jego butami. Wersja DUAL 3D LINERS FULL umożliwia pełną personalizację dzięki zastosowaniu trzech różnych pianek.
Jak przeprowadzić termoformowanie butów wewnętrznych w domu?
1- Nagrzej piekarnik do temperatury 80°C (termoobieg).
2- Wyjmij buty wewnętrzne ze skorupy.
3- Wyjmij wkładki z butów wewnętrznych.
4- Włóż same buty wewnętrzne do piekarnika na 5 minut.
5- Wyjmij buty wewnętrzne z piekarnika.
6- Włóż wkładki do butów wewnętrznych.
7- Włóż buty wewnętrzne do butów zewnętrznych.
8- Ubierz buty i zapnij wszystkie klamry, wybierając środkowy zakres regulacji.
9- Odczekaj 15 minut w temperaturze pokojowej.
Co zrobić w przypadku bólu stóp?
1/ Wybierz techniczne, cienkie skarpety narciarskie, aby uniknąć punktów nacisku i usprawnić krążenie krwi w stopie. 2/ Wybierz wkładkę dostosowaną do kształtu stopy, aby zapobiec uderzaniu tej ostatniej o skorupę. Poproś o poradę w sklepie. 3/ Przeprowadź termoformowanie butów wewnętrznych.
Jak uniknąć marznięcia stóp?
Suszenie butów wewnętrznych (często zaniedbywane) jest najlepszym sposobem na to, by uniknąć marznięcia stóp. Nawet przy -10°C stopa się poci. Pozostawiony w plastikowej skorupie but wewnętrzny nie wyschnie samoistnie - nawet przez kilka dni. Należy wyjąć go po każdym dniu jazdy na nartach. Można również używać suszarki do butów. To bardzo praktyczne urządzenie: nie trzeba wyjmować butów wewnętrznych, wystarczy włączyć suszarkę!
Waga
1770 g w rozmiarze 26,5 Mondopoint.