Liofilizowana potrawa dla zgłodniałego wędrowca - gulasz wołowy z ziemniakami. Porcja dla dwóch osób, po przyrządzeniu (uwodnieniu) otrzymuje się 760 g potrawy.
Wygodne opakowanie pozwala przygotować liofilizat bezpośrednio w torebce.
Przygotowanie:
- urwij używając nacięcia nad struną
- usuń torebkę z pochłaniaczem tlenu
- dodaj gorącą przegotowaną wodę w ilości podanej na opakowaniu
- dobrze wymieszaj
- zamknij torebkę struną "zip" i odczekaj 8 minut
- otwórz i ponownie wymieszaj, ew. przypraw do smaku
- smacznego!
Składniki:
- ziemniaki krojone 29%
- mięso wołowe w paskach 10%
- marchew krojona
- cebula krojona
- fasola
- przecier pomidorowy
- olej rzepakowy
- mąka kukurydziana
- sól
- pieprz biały
Wartości odżywcze na 100 g / na porcję 190 g (760g po uwodnieniu):
Kalorie 2207 kJ / 529 kcal 4193 kJ / 1005 kcal
Tłuszcz 32 g / 61 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,60 g / 13 g
Węglowodany 38 g / 72 g
W tym cukry 9,20 g / 17 g
Błonnik 3,30 g / 6,20 g
Białko 20 g / 39 g
Sól 3,10 g / 6 g
Summit To Eat - brytyjski producent żywności liofilizowanej, przeznaczonej dla alpinistów, żeglarzy, turystów i innych ekstremalnych sportowców. Firma powstała w 1964 r. i obecnie jest światowym liderem w tym segmencie. Liofilizaty produkowane są w Anglii i Danii. Summit to Eat liofilizuje gotowe dania, dzięki czemu smak ich posiłków korzystnie wyróżnia się z oferty na rynku. Długi okres przydatności do spożycia (do 7 lat) wynika z zastosowania unikalnej technologii usuwania tlenu z zapakowanej już paczki. Dzięki temu firma wyeliminowała większość chemicznych konserwantów.