Masło orzechowe na łyżeczce drewnianej obok fistaszki leżace

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe nadaje się do spożywania jako przekąska? Łyżka produktu będzie cennym źródłem białka, błonnika oraz wapnia, żelaza czy potasu.

Masło orzechowe to smaczna przekąska, ale także dodatek do wielu dań – od kanapek, przez obiady aż po desery. Jest uniwersalne w użyciu i posiada wyrazisty smak, jednak czy jest zdrowe? Sprawdź jakie korzyści mogą płynąć ze spożywania masła orzechowego.

Wartości odżywcze masła orzechowego

Wynalezienie masła orzechowego przypada na XIX wiek, kiedy to amerykański lekarz stworzył znany i lubiany do dzisiaj słodki produkt. Zdrowe masło orzechowe zawiera niemal w 100% jedynie orzechy na przykład arachidowe, inaczej nazywane ziemnymi lub fistaszkami. Naturalna wersja lub produkt wykonany w warunkach domowych może zawierać szczyptę soli, lub nieco oleju roślinnego dla lepszej konsystencji, jednak nie znajdziesz w nim konserwantów czy innych dodatków.

Takie masło orzechowe dostarcza także wiele cennych składników odżywczych, które wpływają na prawidłowe działanie całego organizmu. Jest to między innymi:

białko, które wspiera budowę mięśni oraz regenerację ciała,
nienasycone kwasy tłuszczowe korzystne dla działania układu sercowo-naczyniowego,
błonnik wspomagający pracę układu trawiennego,
witaminy i minerały takie jak magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor i witamina E.

Uzupełnij swoją dietę o łyżkę lub dwie masła orzechowego dziennie do smoothie czy owsianki. Warto jednak wybierać produkty o prostym składzie, bez zbędnych substancji na przykład cukrów czy oleju palmowego i utwardzonych tłuszczy, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie.

Kobieta trzymająca łyżkę z masłem orzechowym w buzi oraz w drugiej ręce opakowanie z masłem orzechowym

Masło orzechowe a zdrowie

Kluczową rolę w składzie masła orzechowego zajmują tłuszcze nienasycone, w tym kwasy tłuszczowe omega-6. Jest to jeden z powodów, dzięki którym produkt ten spożywany w małych ilościach jest zdrowy dla organizmu. Tłuszcze te przyczyniają się bowiem do:

obniżenia poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu),
– wzrostu poziomu cholesterolu HDL (dobrego),
regulacji ciśnienia krwi.

Jak więc odpowiedzieć na pytanie, czy masło orzechowe zdrowe, czy nie? Istotny w jedzeniu masła orzechowego jest umiar. Produkt ten jest kaloryczny, a do tego zbyt duża ilość spożycia, zamiast wpływać pozytywnie na organizm, może przyczyniać się do problemów zdrowotnych.

Jak masło orzechowe wpływa na wagę?

Masło orzechowe jest wysokokalorycznym produktem, jednak przy spożywaniu odpowiedniej ilości może wspierać utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz zdrowej sylwetki. Pamiętaj jednak, aby nie podjadać go często!

Produkt ten wpływa na masę ciała dzięki białku i błonnikowi, które zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas. Do tego niski indeks glikemiczny sprawia, że masło orzechowe nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Takie działanie pomaga kontrolować apetyt, a przez to także wagę ciała. Dzięki temu cenią go osoby, które są w trakcie odchudzania.

Nóż smarujący pancakes obok miseczka z masłem orzechowym i pokrojonymi bananami

Czy masło orzechowe szkodzi?

Domowe, jak i kupne masło orzechowe dostarcza cenne białko roślinne oraz liczne witaminy i wartości odżywcze, które będą pozytywnie wpływać na pracę mózgu. Produkt nie szkodzi, a wręcz odwrotnie, bo może przynieść pozytywne skutki.

Zastanawiasz się, dlaczego masło orzechowe jest zdrowe? Witamina E, która się w nim znajduje, chroni komórki mózgu przed niebezpieczną ilością rodników. Magnez znajdujący się w sosie orzechowym poprawia funkcje poznawcze i będzie wspomagać koncentrację, a z kolei witamina B3 odgrywa istotną rolę w procesach energetycznych mózgu. Regularne uwzględnienie go w jadłospisie może więc wspierać zdolności intelektualne. Nie tylko nie będzie szkodzić, ale i pomoże chronić organizm przez chorobami atakującymi układ nerwowy.

Istnieją jednak kontrowersje dotyczące masła orzechowego. Wątpliwości budzi przede wszystkim kaloryczność, która na szczęście nie będzie miała takiego znaczenia przy spożywaniu niewielkich ilości. Przeciwwskazaniem do zjedzenia masła orzechowego może być jednak alergia. Jednak nawet wtedy zazwyczaj ogranicza się ona jedynie do konkretnego rodzaju orzechów na przykład arachidowych, co nie wyklucza korzystania z past z migdałów czy pistacji. Dodatkowo osoby z problemami trawiennymi powinny ograniczyć spożywanie masła orzechowego przed snem lub późnymi wieczorami, ze względu na jego ciężkostrawność.

Masło orzechowe w diecie dzieci

Chcesz podać swojemu dziecku kanapkę lub danie z masłem orzechowym, ale nie wiesz, czy produkt ten nadaje się dla niego? Masło orzechowe jest zdrowe dla dzieci, jednak pod warunkiem, że zachowa się umiar oraz zachowa środki bezpieczeństwa.

Orzechy arachidowe mogą być silnym alergenem, dlatego też jeśli pierwszy raz wprowadzasz je do diety malucha, warto robić to stopniowo, w małych ilościach oraz pod nadzorem rodzica. Dobrze także sprawdzić skład masła orzechowego, które podaje się dzieciom, tak aby miało jak najmniej (albo wcale) soli, cukru oraz tym bardziej konserwantów. 

Naturalne masło orzechowe cechuje się wysoką wartością odżywczą, która przyda się w diecie dzieci, tak jak i dorosłych. Będzie źródłem energii oraz błonnika, który będzie wspierał trawienie. W takiej formie może stanowić element śniadania czy przekąskę, która będzie wspierać organizm dziecka i uzupełniać niedobory różnych składników odżywczych.

Jak wybrać zdrowe masło orzechowe?

Aby mieć pewność, że wybiera się zdrowe masło orzechowe, warto kierować się kilkoma zasadami:

– im prostszy skład, tym lepsze masło orzechowe,
– brak cukru i dużej ilości soli zwiększa wartość odżywczą produktu,
– wybieranie ekologicznych wyrobów minimalizuje ryzyko szkodliwych składników.

Ponadto, masło orzechowe, jako produkt pochodzący całkowicie z roślin, jest cennym elementem kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Osoby na diecie, które rezygnują z jedzenia mięsa, mogą dzięki niemu bez problemu uzupełnić potrzebne w ciele aminokwasy czy witaminy. Z łatwością można dodać masło orzechowe do wielu posiłków i dań na śniadanie czy obiad. Uniwersalność produktu pozwala na wszechstronną i zdrową dietę także dla sportowców, którzy potrzebują dużej ilości białka.

Masło orzechowe jest przydatnym elementem diety, który nada się dla wielu osób na całym świecie. Istotne jednak jest spożywanie go z umiarem. Warto robić domowe masło orzechowe lub zaopatrzyć się w produkt od sprawdzonych, ekologicznych producentów, aby mieć pewność, że będzie ono źródłem białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin i minerałów. Dzięki temu wesprzesz działanie swojego mózgu, pracy serca i układu nerwowego. Naturalne masło orzechowe może także pozytywnie wpłynąć na kontrolę masy ciała, ponieważ będzie sycącym elementem diety.

Przeczytaj także:

Hummus wegański zamiennik masła umieszczony w białej misce leżacy w otoczeniu wegańskich produktów spożywczych

Wegański zamiennik masła. Czym zastąpić masło w diecie roślinnej?

Jakie są wegańskie zamienniki masła? Czym posmarować kanapkę? Jak zastąpić masło w cieście? Co jeść na diecie wegańskiej?

zbliżenie na jedzenie

Dieta IF – post przerywany – na czym polega?

Dieta IF, zwana też postem przerywanym, może być bardzo prostym i skutecznym sposobem na zmniejszenie wagi. Sprawdź, kto może z niej korzystać.

Waga leżąca pośród warzyw

Figura jabłko – jak schudnąć? Ćwiczenia i dieta dla figury jabłko

Figura typu jabłko to sylwetka z okrągłym brzuchem, szerokimi ramionami i biodrami oraz zgrabnymi nogami. Sprawdź, jak schudnąć, będąc jabłkiem.

Kobieta i mężczyzna przygotowujący posiłek keto

Na czym polega dieta ketogeniczna? Co jeść na keto?

Chcesz przejść na keto? Nie wiesz, jakie są zasady diety ketogenicznej? Czy to dobry wybór na odchudzanie? Oto wszystko, co powinieneś wiedzieć!

Mężczyzna sprawdzający na opakowaniu z czym nie łączyć magnezu

Z czym nie łączyć magnezu? Jakie składniki się wykluczają?

Magnez to jeden z najważniejszych minerałów, jakie trzeba dostarczać z dietą. Z czym go łączyć i jak dawkować, aby organizm go dobrze przyswajał?