Wartości odżywcze masła orzechowego
Wynalezienie masła orzechowego przypada na XIX wiek, kiedy to amerykański lekarz stworzył znany i lubiany do dzisiaj słodki produkt. Zdrowe masło orzechowe zawiera niemal w 100% jedynie orzechy na przykład arachidowe, inaczej nazywane ziemnymi lub fistaszkami. Naturalna wersja lub produkt wykonany w warunkach domowych może zawierać szczyptę soli, lub nieco oleju roślinnego dla lepszej konsystencji, jednak nie znajdziesz w nim konserwantów czy innych dodatków.
Takie masło orzechowe dostarcza także wiele cennych składników odżywczych, które wpływają na prawidłowe działanie całego organizmu. Jest to między innymi:
– białko, które wspiera budowę mięśni oraz regenerację ciała,
– nienasycone kwasy tłuszczowe korzystne dla działania układu sercowo-naczyniowego,
– błonnik wspomagający pracę układu trawiennego,
– witaminy i minerały takie jak magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor i witamina E.
Uzupełnij swoją dietę o łyżkę lub dwie masła orzechowego dziennie do smoothie czy owsianki. Warto jednak wybierać produkty o prostym składzie, bez zbędnych substancji na przykład cukrów czy oleju palmowego i utwardzonych tłuszczy, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie.