Czy ocet jabłkowy wspomaga odchudzanie?
Ocet jabłkowy powstaje w wyniku naturalnego procesu fermentacji alkoholowej. Jabłka są miażdżone lub tłoczone na sok, a następnie wystawione na działanie drożdży, które przekształcają cukry naturalnie obecne w jabłkach w alkohol. Do takiego roztworu wprowadzane są bakterie kwasu octowego (z rodziny Acetobacter). Po zakończeniu fermentacji ocet jest pozostawiany do dojrzewania. Cały proces trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od temperatury i warunków.
Nawet dobry ocet jabłkowy sam w sobie nie jest cudownym remedium na odchudzanie. Wspomaga proces jedynie w połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Dzieje się tak za sprawą właściwości octu jabłkowego. Odchudzanie jest sprawniejsze dzięki temu, że wpływa ono na:
– zwiększenie uczucia sytości – może opóźniać opróżnianie żołądka, co sprawia, że czujesz się syty przez dłuższy czas. To może pomóc w ograniczeniu spożycia kalorii,
– poziom cukru we krwi – ocet jabłkowy pomaga poprawiać wrażliwość na insulinę i stabilizować poziom glukozy we krwi po posiłkach. Mniejsze dawkowanie cukru zapobiega napadom głodu, co wpływa na proces odchudzania,
– obniżenie indeksu glikemicznego posiłków – dodanie octu z jabłek do posiłku może zmniejszać glikemiczny wpływ niektórych pokarmów, co będzie korzystne dla osób z insulinoopornością,
– przyspieszenie metabolizmu – zastosowanie octu jabłkowego w diecie potencjalnie zwiększa tempo spalania tłuszczu.