Mężczyzna wsypujący miarkę z białkiem serwatkowym do bidonu

Co to jest białko serwatkowe – jaką odżywkę wybrać?

Suplementy zawierające białka serwatkowe dostępne są w formie koncentratu, izolatu lub hydrolizatu serwatki. Który suplement diety warto wybrać?

Zdrowy styl życia to zbilansowana dieta i aktywność fizyczna, ale także rozsądnie dobrana suplementacja. Walcząc o lepszą sylwetkę i dobrą kondycję, warto sięgać po odpowiednio dobrane białko serwatkowe, które nie tylko uzupełni dzienne zapotrzebowanie na białko, ale także będzie dodatkiem do posiłków w różnych porach dnia.

Co to jest białko serwatkowe?

Co daje białko serwatkowe? Z czego jest zrobione? Poszukajmy najpierw odpowiedzi na najbardziej podstawowe pytania. Samo białko to podstawowy budulec narządów organizmu człowieka. Wytwarzane jest przez aminokwasy i buduje enzymy, przeciwciała oraz hormony. W formie serwatkowej to białko, które zostało poddane procesom wstępnego trawienia, przez co staje się łatwiej przyswajalne. Dla sportowców białko to często konieczny dodatek do treningu, który pozwala na budowę mięśni i przyspieszoną regenerację mięśni. 

W czym jest białko serwatkowe? To tak naprawdę funkcjonalne białko mleka, które stanowi w nim ok. 20 proc. wszystkich białek. Serwatka jest produktem ubocznym produkcji serów twardych, twarogów. To tak naprawdę ciecz pozostała po ścięciu mleka krowiego. 

Kobieta w odzieży sportowej potrząsająca shakerem w kuchni

Właściwości białka serwatkowego

Skąd zatem popularność tego "odpadu"? Aż 75 proc. składu białek serwatkowych stanowią albuminy, głównie alfa-laktoalbumina. Albuminy pełnią przede wszystkim funkcję transportową dla aminokwasów, hormonów i kwasów tłuszczowych, przez co sprawiają, że przyswajalność białek jest znacznie większa. To jednak także immunoglobuliny, laktoferyna i lizozym, odpowiedzialne nie tylko regulację pracy układu odpornościowego, ale także przyspieszoną regenerację organizmu. 

To właśnie aktywność biologiczna białek serwatkowych decyduje o ich popularności. Białka serwatkowe decydują o prawidłowej odpowiedzi immunologicznej organizmu, mogą obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a nawet działać bakteriobójczo. Białka serwatkowe działają silnie antyoksydacyjne i wspierają pracę układu nerwowego. 

Także laktoferyna ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zwalcza stany zapalne i może działać przeciwnowotworowo. Laktoferyna buduje florę bakteryjną jelit. Białka serwatkowe stosowane są także w leczeniu próchnicy i zwalczaniu suchości jamy ustnej. 

Mężczyzna pijący z bidonu na siłowni

Rodzaje białka serwatkowego

Białka serwatkowe są niemal uniwersalne. Swoją sławę zawdzięczają szybkiemu tempu wchłaniania i wysoką zawartością aminokwasów egzogennych (tych, które musimy dostarczać z codzienną dietą). Najpopularniejsze na rynku białka tego typu to koncentrat białka serwatkowego (WPC) i izolatu białka serwatkowego (WPI), szerzej znany jako whey protein. Mniej popularny jest hydrolizat białka serwatkowego (WPH) – to także preparaty z najwyższej półki cenowej, które nie jest dostępne dla wszystkich. Najtańsze są zwykle suplementy białkowe WPC, gdzie w relatywnie niskiej cenie można kupić dobrą jakościowo odżywkę.

Koncentrat cechuje zawartość białka na poziomie od 60 do 80 proc. białka i pozostaje produktem łatwoprzyswajalnym. Pozostałą część stanowią tutaj inne makroskładniki: węglowodany i tłuszcze. Będzie to zatem odpowiednie białko dla osób dobrze tolerujących laktozę, które szukają dobrego kompromisu pomiędzy jakością a ceną suplementu diety

Z kolei izolat to już znacznie czystsze białko. W tych suplementach białko stanowi nawet 90 proc. wszystkich makroskładników. To także produkty odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy, której w WPI jest zwyczajnie niewiele. WPC oraz WPI to białko dobrej jakości idealne zarówno dla sportowców, jak i osób odchudzających się. 

Kiedy i jak stosować białka serwatkowe? 

Białka serwatki to przede wszystkim odżywki dla sportowców, głównie kulturystów oraz innych osób aktywnych fizycznie. Odżywki białkowe na bazie białek serwatkowych spożywane są przez nich nawet kilka razy dziennie, ale niemal zawsze przed i po treningu. Dlaczego właśnie wtedy? Porcja białka serwatkowego przed treningiem pozwoli z czasem na uzyskiwanie coraz lepszej wydolności organizmu i budowanie masy mięśniowej, a przyjęcie białka tuż po treningu przyspieszy regenerację. 

Najczęściej sportowcy sięgają po 1,4-2 g białka serwatkowego na kilogram masy ciała na dobę. Odżywki białkowe najczęściej występują w postaci proszku, który należy rozpuścić w wodzie lub mleku. Białka serwatkowe mogą mieć zupełnie neutralny smak, ale wiele jest także wersji smakowych. Mogą zawierać dodatek magnezu czy guarany. Odżywki białkowe często są składnikiem koktajli i innych posiłków okołotreningowych, ponieważ wykazują bardzo dobrą rozpuszczalność i zdolność wiązania wody. Bardzo łatwo dają się także ubijać.

Białko serwatkowe a odchudzanie

Zwiększanie uczucia sytości to jedna z właściwości białek serwatkowych. Efekt ten sprawia, że odżywki białkowe wykorzystywane są także w procesie odchudzania. Odpowiednia ilość białka może sprzyjać redukcji tkanki tłuszczowej, jednak nie należy traktować tego jako pewnik. Odżywka białkowa może być jednym z elementów wspomagających ciężką pracę nad zbilansowaniem diety i połączeniem jej z aktywnością fizyczną. 

Białko przyspieszy pojawienie się uczucia sytości, co sprawia, że także apetyt staje się słabszy. Odżywka białkowa jest w stanie przyspieszyć poposiłkową termogenezę w organizmie i dzięki temu zadbać też o szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak z prostej przyczyny – strawienie białka wymaga zaangażowania większej ilości energii. Aby takie efekty uzyskać, wystarczy proste ograniczenie zawartości tłuszczu i węglowodanów w diecie na rzecz jednej czy dwóch porcji białka.

Jaki rodzaj białka wybrać przy redukcji? W kontekście odchudzania najistotniejsze będą białka, które zagwarantują szybkie przyswajanie aminokwasów i zaspokoją kompletnie zapotrzebowanie na białko. Oczywiście, odżywka białkowa nie może zastępować zbilansowanej diety. Z tych powodów w czasie redukcji masy ciała połączonej z planem treningowym warto sięgać po białka WPC lub WPI. 

Mężczyzna wsypujący białko serwatkowe do bidonu z wodą

Białko serwatkowe – skutki uboczne

Czy białko serwatkowe jest bezpieczne? Owszem, o ile jest spożywane w odpowiednich ilościach. Czy białko serwatkowe jest szkodliwe? Może być, a konsekwencje zdrowotne niewłaściwej podaży takiej odżywki mogą być bardzo poważne. Spożywane w nadmierze może poważnie obciążać nerki i wątrobę. Nadmiar białka tego typu w diecie może powodować pojawienie się trądziku. 

Szkodliwość białka serwatki odczują także osoby z nietolerancją laktozy. W tym przypadku szczególnie szkodliwe mogą być koncentraty. Nieco lepiej tolerowane powinny być izolaty i hydrolizaty. Takie odżywki białkowe zawierają wiele popularnych alergenów, dlatego mogą powodować gwałtowną odpowiedź immunologiczną w postaci uczulenia czy reakcji anafilaktycznych, choć są to bardzo rzadkie przypadki. 

Czy białko serwatkowe jest zdrowe?

Białko w formie serwatkowej to produkt naturalny, który w wielu przypadkach przyniesie pożądane działanie prozdrowotne. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby po ten rodzaj odżywek białkowych sięgały nawet kobiety w ciąży i karmiące, a także dzieci i osoby starsze. Oczywiście niemowlęta i dzieci z alergiami nie powinny otrzymywać tego typu odżywek, jednak starsze dzieci z alergiami pokarmowymi nie zawsze z takich produktów muszą rezygnować. Białka serwatkowe sprawdzą się także w okresie rekonwalescencji. Szczególnie w przypadku osób niedożywionych, po urazach mięśni czy operacjach. 

Produkty białkowe pozytywnie wpływają na budowanie masy mięśniowej i redukcję tkanki tłuszczowej. Mogą być smacznym dodatkiem do diety i łatwym źródłem białka dla osób niedożywionych. To sprawia, że serwatkowe odżywki białkowe mogą być składnikiem diety dzieci i osób starszych, sportowców i kulturystów, a także chorych po zabiegach i operacjach. Niewielka lista ewentualnych skutków ubocznych – to także wyraźna korzyść dla każdej osoby, która z różnych powodów po odżywkę zechce sięgnąć. 

Dietetyk Agnieszka Maciuła–Ziomek

Autor: Agnieszka Maciuła–Ziomek

Z wykształcenia jestem dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia z tytułem magistra na Uniwersytecie Rzeszowski. Już w czasie studiów byłam stałym bywalcem oddziałów szpitalnych, a swoją karierę zawodową w pierwszy latach związałam z edukacją żywieniową w rzeszowskich przychodniach. Pracowałam też w najpopularniejszych sieciach gabinetów dietetycznych i współpracowałam z holistycznym centrum zdrowia w Rzeszowie. Wkrótce połączyłam swoją wiedzę dietetyczną z pasją do pracy z tekstem. Jako copywriter piszę obecnie także na tematy związane z medycyną. W wolnych chwilach biegam, fotografuję, piszę książki i pielę ogródek.

Przeczytaj także:

Kobieta i mężczyzna w strojach sportowych przygotowujący odzywki białkowe w shakerach stojąc w kuchni

Jakie białko na początek drogi z treningiem wybrać?

Odżywka białkowa to jeden z najczęściej wybieranych suplementów przez sportowców. Zbilansowana dieta powinna dostarczyć odpowiednią ilość protein.

Kobieta przygotowująca suplementy z kreatyną do picia

Kreatyna czy białko – na którą odżywkę postawić?

Kreatyna czy białko – którą odżywkę wybrać? A może zastanawiasz się, czy można łączyć białko z kreatyną w procesie suplementacji? Poznaj odpowiedź!

Kobieta trzymająca w ręku bidon zastanawiająca się co przyjąć bcaa czy białko po treningu

BCAA czy białko – co, dla kogo i kiedy wybrać?

BCAA czy białko – co wybrać? Poznaj różnice, zalety i zastosowanie obu suplementów. Dowiedz się, który lepiej sprawdzi się w Twoim treningu.

Mężczyzna pijący z bidonu zastanawiający się co wypić po treningu gainer czy białko

Gainer czy białko? Który suplement, kiedy wybrać i dla kogo?

Do budowy masy mięśniowej potrzebna jest odpowiednia ilość kalorii i makroskładników. Sprawdż gainer czy białko będzie lepsze na masę!

Wysportowany mężczyzna i kobieta przygotowują potrawę z odżywką białkową

Ile jeść białka na redukcji ? Skuteczne odchudzanie z proteinami

Faktem jest, że białko wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Wiele osób na redukcji zastanawia się, ile spożywać białka na redukcji. Poznaj odpowiedź!