Przepis na masło orzechowe
Jak zrobić masło orzechowe w domu? Szczegółowy przepis na produkt obejmuje jedynie kilka prostych kroków. Aby wykonać 420 ml masła orzechowego, zbierz składniki:
– 540 gramów orzeszków ziemnych (lub innego wybranego rodzaju),
– szczyptę soli (opcjonalnie),
– łyżkę oleju roślinnego.
Jeśli masz ochotę na bardziej wyrazisty smak, możesz najpierw dodatkowo podprażyć orzechy. Rozgrzej piekarnik do 180°C i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw je w środku, aż staną się lekko złociste, powinno zająć to około 7-11 minut.
Głównym krokiem w wykonaniu własnego masła orzechowego jest blendowanie. Dobry blender wysokoobrotowy lub malakser nastaw w tryb pulsacyjny. Proces może trwać różnie w zależności od orzechów, jednak zazwyczaj trwa od 5 do 10 minut. Jeśli będziesz czuć, że urządzenie się przegrzewa w trakcie, zrób przerwę. Z początku mielona masa będzie przypominać konsystencją mąkę z kawałkami orzechów, a dopiero później gęstą kremową pastę i na końcu miksowania płynne masło.
Na koniec dodaj do masy szczyptę soli. Dzięki jej wielkości możesz dostosować smak do swoich preferencji. Jeśli uznasz, że produkt jest zbyt gęsty, możesz dolać nieco oleju. Dla bardziej chrupkiej konsystencji crunchy możesz odłożyć część podprażonych orzechów, posiekać je w drobne kawałki i dodać je do masła po zblendowaniu.
Teraz wiesz już jak wykonać domowe masło orzechowe. Przepis ten urozmaici Twoje codzienne posiłki o smak i wartości odżywcze. Wprowadzi do nich potrzebne minerały, witaminy zawarte w orzechach oraz będzie dobrym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.