Masło orzechowe w miseczce obok orzeszki ziemne

Jak zrobić masło orzechowe

Przepis na masło orzechowe według własnych preferencji. Dowiedz się jak zrobić domowe masło orzechowe ze składnikami z lokalnych półek sklepowych.

Masło orzechowe jest jednym z chętnie wybieranych dodatków do kanapek, owsianek czy koktajli. Zastanawiasz się, jak samemu zrobić masło orzechowe? W domowych warunkach możesz uniknąć nadmiaru cukru czy konserwantów. Sprawdź, jak łatwo i szybko zrobić pyszne masło orzechowe.

Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Przygotowanie masła orzechowego w warunkach domowych jest łatwym i szybkim procesem, do którego nie potrzeba skomplikowanych narzędzi lub składników. Możesz także całkowicie kontrolować jego skład i próbować odmiennych wariantów smakowych niskim kosztem.

Jak się robi masło orzechowe? Przygotuj przede wszystkim blender o dużej mocy lub malakser, którego ostrza i moc poradzi sobie z mieleniem orzechów. Przydatny będzie także tryb pulsacyjny, dzięki któremu urządzenie nie zagrzeje się w trakcie działania. Warto przygotować także szpatułkę do zebrania masy ze ścianek naczynia oraz słoik, w którym umieścisz gotowe masło orzechowe i będziesz przechowywać przez kolejne tygodnie.

Zblendowane orzechy ziemne

Jakie orzechy wybrać?

Kluczowym składnikiem masła orzechowego są orzechy. Chociaż podstawowy rodzajem, wykorzystywanym do produkcji, są orzechy ziemne, inaczej nazywane arachidowymi lub fistaszkami, to z łatwością można zamienić je na inne warianty dostępne na półkach sklepowych. Można zastosować także orzechy laskowe, włoskie, migdały czy nawet nerkowce lub pistacje. Wszystko będzie zależało od prywatnych preferencji smakowych.

Jednak niezależnie od rodzajów orzechów, aby uzyskać dobre masło orzechowe, istotne jest, aby wybrane produkty były:

– świeże, aby smak był wyrazisty,
– niesolone,
– delikatnie lub mocniej prażone dla smaku.

Jeśli zdecydujesz się na przepis na masło orzechowe z orzechów ziemnych, warto wybrać orzechy arachidowe, które będą już oczyszczone i bez kawałków łupinek. Wersje w skorupkach mogą dłużej zachować swoją świeżość, jednak często są intensywniej prażone, na co należy zwrócić uwagę podczas podejmowania decyzji o zakupie.

Przepis na masło orzechowe

Jak zrobić masło orzechowe w domu? Szczegółowy przepis na produkt obejmuje jedynie kilka prostych kroków. Aby wykonać 420 ml masła orzechowego, zbierz składniki:

– 540 gramów orzeszków ziemnych (lub innego wybranego rodzaju),
– szczyptę soli (opcjonalnie),
– łyżkę oleju roślinnego.

Jeśli masz ochotę na bardziej wyrazisty smak, możesz najpierw dodatkowo podprażyć orzechy. Rozgrzej piekarnik do 180°C i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw je w środku, aż staną się lekko złociste, powinno zająć to około 7-11 minut.

Głównym krokiem w wykonaniu własnego masła orzechowego jest blendowanie. Dobry blender wysokoobrotowy lub malakser nastaw w tryb pulsacyjny. Proces może trwać różnie w zależności od orzechów, jednak zazwyczaj trwa od 5 do 10 minut. Jeśli będziesz czuć, że urządzenie się przegrzewa w trakcie, zrób przerwę. Z początku mielona masa będzie przypominać konsystencją mąkę z kawałkami orzechów, a dopiero później gęstą kremową pastę i na końcu miksowania płynne masło.

Na koniec dodaj do masy szczyptę soli. Dzięki jej wielkości możesz dostosować smak do swoich preferencji. Jeśli uznasz, że produkt jest zbyt gęsty, możesz dolać nieco oleju. Dla bardziej chrupkiej konsystencji crunchy możesz odłożyć część podprażonych orzechów, posiekać je w drobne kawałki i dodać je do masła po zblendowaniu.

Teraz wiesz już jak wykonać domowe masło orzechowe. Przepis ten urozmaici Twoje codzienne posiłki o smak i wartości odżywcze. Wprowadzi do nich potrzebne minerały, witaminy zawarte w orzechach oraz będzie dobrym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Nóż smarujący pancakes obok miseczka z masłem orzechowym i pokrojonymi bananami

Z czym jeść masło orzechowe?

Domowe masło orzechowe można wzbogacić o różne nuty smakowe. W zależności od własnych preferencji lub przeznaczenia masła na przykład do deserów czy na kanapki można dodać do niego:

– trochę miodu, aby dodał słodkiego smaku,
kakao, kardamon, wanilię czy cynamon dla korzennej nuty,
suszone owoce jak daktyle lub rodzynki.

Masło orzechowe to niezwykle uniwersalny dodatek do śniadań jako smarowidło na kanapkę, chałkę, tosty. Może być użyte także na ciasta, lody i inne słodkie wypieki, ale również do jogurtów bądź smoothie. Będzie pasowało również w zestawieniu z dżemem owocowym, przełamując nieco jego smak. Możesz użyć je także jako dip czy podać jako dodatek do dań z kuchni azjatyckiej.

Przechowywanie masła orzechowego

Gotowy produkt przełóż do czystego słoika i trzymaj w lodówce lub chłodnej spiżarni. Masło orzechowe warto przechowywać w szklanym pojemniku lub słoiku, dzięki czemu zachowa wyrazisty smak oraz świeżość przez dłuższy czas. Unikaj zostawiania go w wilgotnym miejscu, aby nie wpłynęło to na jego jakość. Domowe masło orzechowe, podobnie jak kupne, możesz trzymać przez parę tygodni aż do miesiąca.

Przed każdym użyciem warto zamieszać masłem ze względu na naturalne oleje i tłuszcze z orzechów, które mogą oddzielać się od reszty masy.

Dlaczego warto spróbować przepis na domowe masło orzechowe?

Wykonanie własnego masła orzechowego w domowych warunkach ma wiele zalet. Kluczowym pozytywnym aspektem jest pełna kontrola nad składem. Unikniesz więc dodatku konserwantów, barwników, słodzików czy nadmiaru cukru. Całość smaku, ale i konsystencji będą zależeć od Twoich prywatnych zamiłowań i smaków. Do tego koszty będą znacznie niższe od gotowego produktu w sklepie. Masło orzechowe możesz uzupełnić także na przykład o dodatkowe białko, przez co będzie nadawało się dla profesjonalnych sportowców.

Jak widzisz, przygotowanie własnego masła orzechowego jest łatwym i szybkim procesem. Kluczowy będzie dobrej jakości i wydajny blender oraz dobór orzechów, które w nim zmiksujesz. Własnoręcznie wykonany produkt daje gwarancję naturalnego smaku, którym możesz cieszyć się w codziennych posiłkach.

Przeczytaj także:

Masło orzechowe na łyżeczce drewnianej obok fistaszki leżace

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe nadaje się do spożywania jako przekąska? Łyżka produktu będzie cennym źródłem białka, błonnika oraz wapnia, żelaza czy potasu.

Mężczyzna w odzieży sportowej trzymający bidon z domowym izotonikiem

Jak zrobić domowy izotonik?

Napoje izotoniczne to jedne z ulubionych produktów sportowców. Sprawdź prosty przepis na domowy napój izotoniczny.

Rodzina idąca latem po plaży niosąc sprzęt i torby z przygotowanym jedzeniem na plażę

Jakie przekąski zabrać ze sobą na plażę? Jedzenie na plażę

Jakie przekąski przygotować na plażę? Sprawdź najlepsze przepisy na przekąski, które możesz zabrać na wypoczynek nad morze, jezioro czy rzekę.

kobiety i mężczyźni jedzący posiłek na krzesłach turystycznych obok namiotu

Jedzenie pod namiot – jaki prowiant zabrać na biwak?

Wybierasz się na biwak lub kemping?Jakie jedzenie zabrać pod namiot? Jaki prowiant będzie praktyczny i smaczny? Sprawdź, jakie jedzenie pod namiot!

mężczyzna biegnący po drodze asfaltowej w butach i odzieży do biegania

Co zjeść przed bieganiem? Co wolno a czego nie wolno jeść?

Odpowiednie jedzenie przed bieganiem to element strategii w zawodach. Co jeść przed bieganiem? Na co zwracać uwagę, wybierając posiłek przed bieganiem