Dlaczego wybór noża na grzyby ma takie znaczenie? Jakie powinien mieć cechy?
Jeśli wybierasz się na grzybobranie, przed wyruszeniem do lasu warto zadbać o odpowiednie wyposażenie. Poza ubraniami i butami chroniącymi ciało, a także środkami przeciw kleszczom czy komarom absolutną podstawą jest odpowiedni nóż. Niektórzy nie wyobrażają sobie zbierania grzybów bez ostrza, chociaż można wyróżnić dwie szkoły. Jedna stawia na wykręcanie lub wyrywanie okazów z ziemi, inna natomiast na wycinanie grzybów z podłoża, co może sprawić, że grzybnia nie zostanie uszkodzona i będzie mogła się zregenerować.
Nie każdy nóż będzie jednak nadawać się do zabrania na grzyby. Warto stawiać na modele, które są poręczne i wykonane z trwałych materiałów. Poza sprawnym odcinaniem owocnika dobry nóż na grzybobranie będzie również bezpieczny w momencie, gdy nie jest on używany. Nie będzie także zajmować wiele miejsca, dzięki czemu schowanie go do kieszeni lub przypięcie do paska nie będzie stanowić problemu. Klasyczne noże kuchenne nie zdadzą tu więc raczej egzaminu. Jeśli natomiast chodzi o wykorzystane materiały, wybieraj modele posiadające ochronę przed korozją. Stal węglowa czy stal nierdzewna to całkiem dobre tropy. Rękojeść powinna być dobrze spasowana z ostrzem, równocześnie cechując się lekkością.