Smoothie owocowe z dodatkiem mleka orzechami nasionami i jeżynami jako propozycja śniadania dla wegetarian

Co jedzą wegetarianie na śniadanie? 6 przepisów na wegetariańskie śniadanie

Sprawdź przepisy na śniadanie wegetariańskie. Niech każdy dzień zacznie się pyszną dawką zdrowej energii.

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Po nocnym poście ma nam dostarczyć energii na kilka godzin pracy lub nauki. Jednak śniadanie to nie tylko wartości odżywcze; to również sposób na miłe rozpoczęcie dnia w gronie rodziny, zanim pochłoną nas zawodowe i domowe obowiązki. Warto zadbać o to, aby śniadania były nie tylko zdrowe, ale też smaczne i różnorodne. Da się to zrobić również bez mięsa. Poznaj inspiracje na śniadanie wegetariańskie i sprawdzone przepisy.

Co jeść na śniadanie wegetariańskie?

Dieta wegetariańska oferuje wiele śniadaniowych opcji, zarówno słodkich, jak i wytrawnych, na ciepło, zimno, szybkie oraz bardziej czasochłonne. Wybór dań warto dopasować do stylu życia. W tygodniu możemy wybrać szybsze śniadania, jak owsianka czy kanapki, a w weekend zrobić naleśniki, albo tofucznicę.

Szykując śniadanie weź również pod uwagę całodzienny jadłospis. Jeśli kanapki zabierasz ze sobą do szkoły lub pracy, to na śniadanie zjedz owsiankę lub naleśniki. Spożywaj produkty sezonowe i mało przetworzone. Dzięki temu jadłospis będzie bardziej urozmaicony i dostarczy do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Sałatka z rukolą serem wędzonym łososiem i jajkiem przygotowana na śniadanie

Wegetariańskie śniadanie na słono

Na szybkie wytrawne śniadanie możesz wybrać kanapki, które są nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale mogą być także pełnowartościowym posiłkiem. Aby taki posiłek był zdrowy, dobrze zbilansowany i sycący, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów:

1. dodaj dużo warzyw – więcej niż zmieści się na chlebie. Na kanapkę możesz położyć sałatę lub rukolę, a dodatkowo zjeść jeszcze kilka rzodkiewek, ogórka kiszonego i pomidorki koktajlowe,

2. wybieraj pieczywo pełnoziarniste – ma więcej błonnika i witamin z grupy B, dzięki temu śniadanie zapewni sytość na dłużej,

3. unikaj kwasów tłuszczowych nasyconych – masło zamień na hummus lub awokado.

4. pamiętaj o źródłach białka – do wyboru mamy jaja, nabiał, rośliny strączkowe (w tym produkty sojowe). Rośliny strączkowe i jaja będą jednocześnie źródłem żelaza.

Pomysły na wegetariańskie kanapki są różnorodne i pozwalają na kreatywność w kuchni. Możesz spróbować następujących kombinacji:

1. jajka – na twardo lub pasta jajeczna z groszkiem i majonezem,
2. twarożek z pomidorem i szczypiorkiem,
3. hummus lub inna pasta z roślin strączkowych,
4. pasta z tofu.

Pasta z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Składniki:

– 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
– 4 suszone pomidory
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ze słoika z pomidorami
– 2-3 łyżki wody
– sól, pieprz
– ogórek kiszony

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na pastę. Posmaruj kromki chleba i dodaj plasterki kiszonego ogórka i kiełki brokułu.

Pasta z wędzonego tofu

Składniki:

– 1 kostka wędzonego tofu (180 g)
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki sosu sojowego
– mała czerwona cebula
– sól

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na pastę. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i wymieszaj.

Napój roślinny z granolą i świeżymi owocami jako propozycja ciepłego śniadania dla wegetarian

Wegetariańskie śniadanie na ciepło

Jeśli masz ochotę na ciepłe śniadanie, wybierz tosty (z opiekacza lub z piekarnika) z żółtym serem i pieczarkami, z dużą ilością świeżych warzyw. Możesz zrobić jajecznicę lub jej wegański odpowiednik tofucznicę. Spróbuj mniej znaną szakszukę lub bajgle z awokado i jajkiem sadzonym.

Szakszuka

Składniki (na 2 porcje):

– 4 jajka
– 4 pomidory
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz, szczypta oregano
– świeże pieczywo

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony drobno czosnek. Pomidory sparz i obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Dodaj pomidory i przyprawy, wymieszaj i smaż 4 minuty bez mieszania. Do pomidorów wbij jajka, przykryj i gotuj, aż białka się zetną. Podaj ze świeżym pieczywem.

Bajgle z awokado i jajkiem sadzonym

Składniki (na 2 porcje):

– 2 bajgle
– 2 jajka
– 1/2 awokado
– sałata
– papryka czerwona
– kiełki jarmużu lub brokułu

Jajka usmaż na patelni. Bajgle przekrój na pół i lekko podpiecz w piekarniku, aby były chrupiące. Połówkę bajgla posmaruj awodako, posyp solą, połóż kolejno sałatę, jajko, kawałek papryki i kiełki. Przykryj drugą połową bułki.

Wegetariańskie śniadanie na słodko

Wśród słodkich śniadań króluje owsianka. Płatki owsiane są źródłem rozpuszczalnego błonnika, w tym beta-glukanów, które mogą wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego i przyczyniać się do zdrowia serca. Warto włączyć je do swojej diety. Owsiankę możesz jeść na wiele sposobów w zależności od preferencji, pory roku czy ilości dostępnego czasu:

1. gotowaną na wodzie lub mleku z nasionami - z dodatkiem cynamonu idealnie rozgrzewa w chłodniejsze poranki,
2. na zimno z jogurtem, owocami i siemieniem lnianym,
3. pieczoną w formie granoli lub ciasteczek - jeśli zamiast miękkiej owsianki, wolisz chrupiącą wersję.
zmiksowaną w gęstym koktajlu.

Owsianka to baza, do której codziennie możesz dołożyć inne dodatki, świeże owoce (najlepiej owoce jagodowe) oraz orzechy (włoskie, laskowe, migdały) i pestki (dynia, słonecznik). Dzięki dodatkowi orzechów i pestek, owsianka ma więcej białka i zawiera zdrowe tłuszcze, co może pomóc w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi. Jako dietetyczka polecam owsianki wszystkim moim klientom. Zanim stwierdzisz, że nie lubisz owsianki, sprawdź różne przepisy.

Propozycja wegetariańskiego śniadania przedstawiająca pancakes na talerzu polane syropem klonowym udekorowane borówkami i listkiem mięty

Śniadania wegetariańskie dla dzieci

Płatki owsiane można zmiksować na mąkę i wykorzystać do przygotowania śniadaniowych naleśników, placuszków lub gofrów. To świetny pomysł na śniadanie dla dzieci, bardziej wartościowe niż te przygotowane z białej mąki. W słodkich gofrach dla dzieci możemy przemycić warzywa (na przykład szpinak) oraz tofu (które jest źródłem białka i żelaza).

Placuszki z tofu

Składniki:

– 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
– 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– 1/2 łyżeczki sody
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki ksylitolu (mniej lub więcej do smaku)
– 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do smażenia

Tofu pokrusz, zmiksuj w blenderze z sokiem z cytryny, mlekiem, sodą i oliwą. Dodaj mąkę i ksylitol, ponownie zmiksuj lub wymieszaj, do uzyskania gładkiego ciasta. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż placki, aż będą zrumienione z obu stron.

Placki z cukinii na słodko na talerzu przygotowane na śniadanie przyozdobione kwiatem cukrem pudrem i brzoskwinią

Gofry z cukinią

Składniki:

– mała cukinia (150 g)
– 1/2 szklanki mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 jajko
– 4 łyżki ksylitolu
– oliwa z oliwek

Cukinię pokrój na małe kawałki, dodaj jajko i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. Do mokrych składników dodaj mąkę i sodę. Wymieszaj. Ciasto na gofry powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gofrownicę porządnie rozgrzej i posmaruj cienko oliwą. Łyżką nakładaj ciasto i równomiernie rozprowadź. 

Podsumowanie

Mam nadzieję, że już nie zastanawiasz się, co można zjeść na wegeteriańskie śniadanie. Podstawą porannego posiłku niech będą pełnoziarniste zboża (pieczywo lub płatki) z dodatkiem warzyw lub owoców oraz źródła białka, takie jak jaja, sery, orzechy czy rośliny strączkowe. Jedzenie śniadań może pomóc w kontrolowaniu apetytu i wpływa na mniejszą liczbę przekąsek w ciągu dnia oraz mniejsze ryzyko otyłości. Przetestuj różne pomysły i znajdź swoje ulubione śniadania. 

Dietetyk Maria Pabich

Autor: Maria Pabich

Ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Lubelskim, kierunek dietetyka i planowanie żywienia. Specjalizuje się w żywieniu dzieci, sportowców, dietach wegetariańskich i wegańskich. Szczególnie interesuje ją wzmacnianie odporności poprzez odżywianie oraz dietetyka sportowa. Od 2016 roku prowadzi własną działalność. Prywatnie żona, mama, pasjonatka biegów na orientację i jogi.

Przeczytaj także:

Wegańskie śniadanie owsianka z musem z czerwonych owoców udekorowana truskawkami i czerwoną porzeczką obok słoiczek z migdałami

Co jedzą weganie na śniadanie? 5 pomysłów na wegańskie posiłki

Co weganie jedzą na śniadanie? Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na słone i słodkie śniadania, bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Pudding chia ze świeżymi owocami na szklance jako pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły dla dziecka

10 pomysłów na zdrowe śniadanie do szkoły. Drugi posiłek dziecka

Śniadanie do szkoły to pora na pełnowartościowy posiłek. Zbieramy pomysły na śniadania i drugie śniadania dla dziecka i informujemy, jak je spakować.

Grillowane na grillu szaszłyki warzywne kukurydza i bakłażan jako alternatywa dla wegan i wegetarian

Co na grilla dla wegetarian? Wegetariańskie i wegańskie przepisy

Jak przygotować grill wegetariański? Sprawdź nasze pomysły i przepisy na grilla dla wegetarian i wegan. Co grillować i jak przyrządzić?

Placki wegańskie na talerzu przygotowane na obiad przyozdobione kwiatem cukrem pudrem i brzoskwinią

Co jedzą weganie na obiad? 5 przepisów na wege dania obiadowe

Sprawdź nasze pomysły na wegańskie obiady. Proste, pyszne i sprawdzone przepisy na dania dla całej rodziny. Co jedzą weganie na szybki obiad.

Półmisek w którym znajdują się suplementy diety witaminą D w postaci kapsułek

Suplementacja dla wegan – poznaj ważne witaminy i minerały

Witamina D, B12, kwasy omega-3, żelazo. Poznaj niezbędną suplementację dla wegan, aby uniknąć niedoborów. Jakie suplementy dla wegan wybrać?