dojrzałe jabłka wiszące na drzewach w sadzie

Co to jest błonnik pokarmowy? Jaką rolę pełni w diecie?

Zastanawiasz się, czym dokładnie jest błonnik pokarmowy? W jakich produktach codziennej diety się znajduje? Kiedy go włączyć do jadłospisu? Sprawdź!

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożycie błonnika na poziomie 20-40 g. W jakich produktach znajdziesz ten składnik? Jak przemycić do swojej diety błonnik? Właściwości, dzienne spożycie i działanie znajdziesz poniżej. 

Co to jest błonnik pokarmowy? Definicja

Błonnik pokarmowy to grupa złożonych węglowodanów i lignin, które występują naturalnie w roślinach. Składa się głównie z celulozy, hemiceluloz, pektyn, gum, śluzów roślinnych oraz innych substancji strukturalnych i magazynowych roślin. Błonnik pokarmowy charakteryzuje się dużą zdolnością do wiązania wody, co wpływa na jego właściwości fizyczne, takie jak lepkość.

para w odzieży sportowej przygotowująca wysokobłonnikowy posiłek w kuchni

Funkcje błonnika pokarmowego

Rola błonnika pokarmowego to wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego poprzez regulację perystaltyki jelit oraz zapobieganie zaparciom. Pomaga oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Wpływa też pozytywnie na florę bakteryjną jelit, pomagając zapobiegać rozwojowi ich schorzeń. Oprócz tego błonnik pokarmowy pełni dodatkowe role w organizmie człowieka:

– zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych,
– obniża wykorzystanie energii z pożywienia,
– poprawia metabolizm u chorych na cukrzycę,
– zapobiega stanom zapalnym i uchyłkowatości jelita, hemoroidom i żylakom podudzia,
– pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Czy błonnik jest trawiony w organizmie?

Zastanawiasz się, jak działa błonnik na organizm? Nie jest on trawiony ani wchłaniany w pokarmowym przewodzie człowieka, ponieważ enzymy trawienne nie rozkładają jego struktury. Jednak niektóre jego frakcje, głównie rozpuszczalny błonnik, mogą ulegać fermentacji przez bakterie jelitowe w okrężnicy, wytwarzając krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Nierozpuszczalny natomiast przechodzi przez układ pokarmowy w niemal niezmienionej formie.

owoce i produkty zawierające błonnik leżące na blacie

Błonnik rozpuszczalny czy nierozpuszczalny?

Rozróżnia się dwa rodzaje błonnika pokarmowego – rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie. Błonnik nierozpuszczalny składa się głównie z celulozy, ligniny i hemicelulozy oraz nie ulega strawieniu w układzie pokarmowym – zwiększa za to perystaltykę jelit i objętość stolca oraz przyspiesza pasaż jelitowy, ułatwiając tym samym wypróżnianie. Zapewnia też długotrwałe uczucie sytości i detoksykuje. Jego źródła znajdziesz w otrębach, pełnych ziarnach, skórkach warzyw i owoców oraz orzechach. 

Błonnik rozpuszczalny zaś to głównie gumy i pektyny. Frakcje te wpływają na przedłużone odczuwanie sytości oraz poprawiają skład mikroflory jelitowej. Do tego obniżają cholesterol, stabilizują poziom cukru i wspierają mikrobiotę. Błonnik ten jest rozpuszczalny w wodzie i działa jako prebiotyk, stanowiąc pożywkę dla bakterii probiotycznych. Proces fermentacji prowadzi do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które mają działanie przeciwzapalne i wspierają zdrowie jelit. Źródła tego błonnika znajdziesz między innymi w nasionach, strączkach oraz owsie.

Źródła błonnika pokarmowego

Zastanawiasz się, w czym jest błonnik? Znajdziesz go przede wszystkim w owocach, warzywach i produktach wieloziarnistych. Co zawiera dużo błonnika?

Owoce – jabłka, maliny, truskawki, banany, brzoskwinie – świeże, jak i suszone.
Warzywa – marchew, brokuły, kalafior, sałata, pomidory, ogórki.
Produkty zbożowe – chleby razowe, wieloziarniste, płatki owsiane, otręby.
Wszelkiego rodzaju kasze – gryczana, jęczmienna, pęczak, jaglana.
Orzechy – włoskie, nerkowca, makadamia.
Pestki dyni i słonecznika.
Wiórki kokosowe.
Siemię lniane. 

Gdzie występuje błonnik oprócz wyżej wymienionych produktów? Znajdziesz go także w roślinach strączkowych, takich jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch i soja. Również ziemniaki, zwłaszcza w skórce, są bogate w błonnik. Co jeść jeszcze, by wspomagać układ trawienny? Do codziennej diety warto dodać awokado, suszone owoce i warzywa, kakao oraz gorzką czekoladę. 

Błonnik pokarmowy – działanie

Czy błonnik jest zdrowy? Zdecydowanie tak. Znaczenie błonnika dla organizmu człowieka sprawdzono w wielu badaniach klinicznych. Jego zwiększone spożycie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego, nowotworów przewodu pokarmowego (szczególnie jelita grubego), zapobiegać powstawaniu miażdżycy i obniżać poziom glukozy we krwi, spowalniając wchłanianie cukrów. Wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu. Dodatkowo błonnik stanowi pożywkę dla korzystnych bakterii jelitowych, przyczyniając się do zdrowia mikrobioty jelitowej.

Dieta bogatobłonnikowa zwykle idzie w parze z dietami redukcyjnymi – dzięki temu, że błonnik po związaniu z wodą pęcznieje, wypełniając tym samym przewód pokarmowy, dłużej odczuwa się sytość, jest się mniej głodnym oraz szybciej zrzuca się zbędne kilogramy.

Kobieta i mężczyzna przygotowujący posiłek bogaty w błonnik

Dzienne spożycie błonnika

Jakie ilości błonnika dziennie należy spożywać? W przypadku dzieci zalecenia są następujące:

– 1-3 lata – około 10-15 g błonnika dziennie.

– 4-8 lat – około 16-20 g błonnika dziennie.

– 9-13 lat – 22 do 25 g błonnika dziennie dla dziewczynek i 25-31 g dla chłopców.

– 14-18 lat – około 26 g dla dziewczynek i 31-38 g błonnika na dobę dla chłopców.

W przypadku osób dorosłych zalecane jest spożywanie około 25-30 g każdego dnia. Dobrze zbilansowana dieta powinna zawierać błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Jak wprowadzać błonnik do diety?

Jeżeli decydujemy się na wprowadzenie zwiększonych ilości błonnika do diety, pamiętaj – rób to stopniowo. „Zaatakowanie” nieprzyzwyczajonego układu pokarmowego błonnikową bombą może mieć skutek odwrotny do zamierzonego i zgotować problemy jelitowe. Pamiętaj o zasadzie umiaru i nawet zdrowe produkty wieloziarniste czy większe ilości warzyw wprowadzaj do swojej diety pomału.

Spożywanie błonnika wiąże się też nieodzownie z wprowadzeniem do swojego sposobu żywienia zdrowego nawyku picia wody. Jak wiesz, błonnik wiąże wodę w przewodzie pokarmowym. Jego zwiększona ilość w diecie powinna więc iść w parze z większą ilością dostarczanych płynów.

Istnieją schorzenia, które wykluczają zwiększone spożycie błonnika, a nawet wymagają włączenia tak zwanej diety ubogoresztkowej/niskobłonnikowej. Należą do nich między innymi zapalenie żołądka, stany zapalne wątroby, zapalenie trzustki, dróg żółciowych, jelit, niedokrwistość. Ostrożność powinny zachować także osoby spożywające statyny, doustne leki przeciwzakrzepowe oraz wymagające zwiększonej suplementacji witaminami i składnikami mineralnymi. Zwiększona ilość błonnika może ograniczać działanie tych leków i zmniejszać wchłanianie tłuszczów (a wraz z nimi utrudniać wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, K).

Pamiętaj, aby codziennie spożywać produkty bogate w błonnik. Dzięki temu zadbasz o swój organizm i zmniejszysz ryzyko chorób jelit. 

Przeczytaj także:

produkty spożywcze leżące na kuchence turystycznej

Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega?

Zdarza się, że ze względu na różnego rodzaju choroby jak cukrzyca czy otyłość, konieczne jest wprowadzenie diety niskowęglowodanowej. Sprawdź!

kobiety siedzące w odzieży sportowej

Jak schudnąć w 2 tygodnie? Skuteczna dieta i ćwiczenia

Jak schudnąć w 2 tygodnie bez efektu jojo? Właściwa dieta zapewnia pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej i niechcianych kilogramów.

mężczyzna w spodenkach sportowych trzymający sztangę na siłowni

Jakie suplementy na rzeźbę wybrać? Jakie są najlepsze?

Okres redukcji to dla wielu z nas bardziej wymagający czas na siłowni. Sprawdź, jakich suplementów użyć, żeby osiągnąć idealną sylwetkę!

Mężczyzna w odzieży sportowej spożywający baton energetyczny w kuchni opierając się o blat

Węglowodany w diecie sportowca - co jeść przed treningiem?

Kiedy sportowiec powinien jeść węglowodany? Jakie produkty zawierają potrzebne osobom aktywnym węgle? Dowiedz się więcej o węglowodanach w diecie.

Waga leżąca pośród warzyw

Figura jabłko – jak schudnąć? Ćwiczenia i dieta dla figury jabłko

Figura typu jabłko to sylwetka z okrągłym brzuchem, szerokimi ramionami i biodrami oraz zgrabnymi nogami. Sprawdź, jak schudnąć, będąc jabłkiem.