Źródła błonnika pokarmowego
Zastanawiasz się, w czym jest błonnik? Znajdziesz go przede wszystkim w owocach, warzywach i produktach wieloziarnistych. Co zawiera dużo błonnika?
– Owoce – jabłka, maliny, truskawki, banany, brzoskwinie – świeże, jak i suszone.
– Warzywa – marchew, brokuły, kalafior, sałata, pomidory, ogórki.
– Produkty zbożowe – chleby razowe, wieloziarniste, płatki owsiane, otręby.
– Wszelkiego rodzaju kasze – gryczana, jęczmienna, pęczak, jaglana.
– Orzechy – włoskie, nerkowca, makadamia.
– Pestki dyni i słonecznika.
– Wiórki kokosowe.
– Siemię lniane.
Gdzie występuje błonnik oprócz wyżej wymienionych produktów? Znajdziesz go także w roślinach strączkowych, takich jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch i soja. Również ziemniaki, zwłaszcza w skórce, są bogate w błonnik. Co jeść jeszcze, by wspomagać układ trawienny? Do codziennej diety warto dodać awokado, suszone owoce i warzywa, kakao oraz gorzką czekoladę.