Żel energetyczny domowej roboty w szklance z dodatkiem czekolady i mięty

Jak zrobić żel energetyczny? Domowe przepisy

Żel energetyczny to szybkie i praktyczne źródło energii w czasie intensywnego i długiego wysiłku fizycznego. Sprawdź, jak zrobić żel energetyczny?

Szukasz źródła energii na długie treningi lub zawody? Żele energetyczne są niezastąpione wśród wielu sportowców, w tym biegaczy i rowerzystów. To praktyczne, lekkie i łatwe do spożycia produkty, które możesz mieć zawsze pod ręką, nawet podczas biegu. W Decathlon znajdziesz żele w różnych smakach, które można spożywać przed, w trakcie lub po wysiłku fizycznym. Chcesz spróbować zrobić taki żel samodzielnie w domu? Dowiedz się, jak to zrobić!

Żel energetyczny domowej roboty

Przygotowując żel energetyczny w domu, masz pewność skąd pochodzą składniki, możesz uniknąć niepotrzebnych barwników, zagęszczaczy i konserwantów. To sprawi, że żel będzie zdrowszy i tańszy, zwłaszcza gdy korzystasz z prostych, dostępnych w każdym sklepie składników, takich jak miód, owoce czy nasiona chia. Ale uwaga, domowy produkt będzie miał krótszą datę przydatności do spożycia. Nie można go miesiącami przechowywać w szufladzie, jak to jest z kupnymi gotowcami. Jeśli przygotowujesz żel dzień przed zawodami, to przechowuj go w lodówce. W ten sposób zapewnisz mu świeżość i zapobiegniesz rozwijaniu się niepożądanych bakterii.

Mężczyzna w kasku rowerowym i okularach przeciwsłonecznych wyciągający z kartonika żel energetyczny

W czym przechowywać żel energetyczny?

Aby zabrać ze sobą domowy żel, potrzebujesz specjalnej saszetki do jego przechowywania. W sklepach znajdziesz torebki wielokrotnego użytku, dostępne w różnych rozmiarach. Wykorzystywane są one również przez mamy najmłodszych dzieci, do przechowywania owocowych musów, jako przekąski na spacerze. Inną opcją jest wykorzystanie bidonu typu soft flask lub własnoręczne przygotowanie saszetek przy pomocy zgrzewarek to próżniowego pakowania żywności. Aby wlać żel do saszetki możesz potrzebować lejka lub dużej strzykawki (na przykład takiej do dekoracji tortu).

Pamiętaj, aby po treningu porządnie umyć i wysuszyć pojemniki. Nigdy nie wyrzucaj ich na trasie!

Jak zrobić żel energetyczny własnej roboty?

Na każdą godzinę intensywnej aktywności potrzebujemy spożyć około 40-60 gramów węglowodanów. Badania pokazują, że przyjmowanie węglowodanów w czasie zawodów i treningów pozwala na przez dłuższy czas utrzymać wydolność na wysokim poziomie.

Większość kalorii, przyjmowanych w czasie wysiłku, powinna pochodzić z węglowodanów, gdyż to one są najszybciej dostępnym źródłem energii. To właśnie węglowodany (cukry) stanowią podstawę żeli energetycznych, najczęściej w formie glukozy, sacharozy lub maltodekstryny. Możesz wykorzystać suszone daktyle, miód lub syrop z agawy. Źródłem węglowodanów mogą być również ryż, komosa ryżowa lub bataty, które zawierają łatwo dostępne węglowodany.

Szczypta soli dodana do żelu dostarczy elektrolitów i przełamie słodki smak.

Do żeli możesz również dodać orzechy i nasiona, które są źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika, białka oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, cynk, potas i wapń. Żel będzie bardziej wartościowy odżywczo, ale również mniej lekkostrawny. Przetestuj tę kombinację przed zastosowaniem jej podczas zawodów.

Mężczyzna biegnący biorący udział w zawodach pijący żel energetyczny tuż za nim biegnąca kobieta

Przepisy na żele energetyczne

Poniższe przepisy traktuj jako pomysły i inspiracje. Domowe żele energetyczne można przygotować na wiele sposobów, dopasowując do siebie smak i konsystencję. W zależności od preferencji smakowych dodaj więcej soli lub soki z limonki. Możesz dodać żelom smaku dzięki odrobinie kakao lub cynamonu. Każdy organizm reaguje inaczej, dlatego ważne jest, aby eksperymentować i odkrywać, co najlepiej działa dla Ciebie w różnych warunkach treningowych.

Żel ryżowo-bananowy

Składniki:

– 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
– 1/2 dojrzałego banana
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka masła orzechowego
– szczypta soli

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Żel daktylowy z chia

Składniki:

– 16 suszonych daktyli
– 8 świeże truskawki lub garść borówek amerykańskich
– 2 łyżeczki nasion chia
– szczypta soli
– 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki

Daktyle namocz zimną wodą i odstaw na noc aby zmiękły. Odcedź. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodaj trochę wody.

Żel jabłkowy

Składniki:

– 2 jabłka
– 75 ml soku jabłkowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki nasion chia
– szczypta cynamonu
– szczypta soli

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Włóż do garnka i gotuj mieszając, aż jabłka się zmiękną i się rozpadną. Dodaj pozostałe składniki, za pomocą blendera, zmiksuj na gładki żel. Pozostaw do ostygnięcia i zgęstnienia.

Kobieta pijąca żel energetyczny podczas maratonu

Testuj, testuj, testuj

Testowanie nowego żelu energetycznego podczas najważniejszych zawodów to niezbyt dobry pomysł. Zanim sięgniesz po żele w czasie zawodów, przetestuj je na treningach (również na treningach o wysokiej intensywności). Sprawdź jak się po nich czujesz i czy nie powodują dyskomfortu jelitowego. Jedzenie w czasie biegu też trzeba trenować i się go nauczyć.

Szczególnie fruktoza (cukier owocowy) może powodować dolegliwości jelitowe w czasie wysiłku (wzdęcia i gazy). Jeśli masz problem z trawieniem fruktozy, oprzyj swój żel na glukozie. Możesz kupić glukozę w proszku lub tabletkach do rozpuszczenia w wodzie.

Jeśli starujesz w biegach ultra, w których intensywność nie jest bardzo wysoka, możesz rozważyć (i przetestować) łączenie żeli energetycznych z innymi rodzajami jedzenia (bananem, arbuzem, a nawet kanapką, krakersami lub zupą).

Podsumowanie

Domowy żel energetyczny to świetna alternatywa dla kupnych produktów, oferująca pełną kontrolę nad składnikami i uniknięcie niepotrzebnych dodatków, takich jak konserwanty czy sztuczne barwniki. Taki żel jest idealny do spożycia podczas długotrwałego wysiłku fizycznego, np. biegu lub jazdy na rowerze, gdyż dostarcza szybko dostępnej energii w postaci węglowodanów. Pamiętaj jednak, aby w trakcie wysiłku, poza żelami zadbać również o odpowiednie nawodnienie.

Dietetyk Maria Pabich

Autor: Maria Pabich

Ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Lubelskim, kierunek dietetyka i planowanie żywienia. Specjalizuje się w żywieniu dzieci, sportowców, dietach wegetariańskich i wegańskich. Szczególnie interesuje ją wzmacnianie odporności poprzez odżywianie oraz dietetyka sportowa. Od 2016 roku prowadzi własną działalność. Prywatnie żona, mama, pasjonatka biegów na orientację i jogi.

Przeczytaj także:

mężczyzna w odzieży do biegania spożywający żel energetyczny

Żele energetyczne dla biegaczy - sposób na szybką regenerację.

Biegacze startujący w maratonach zazwyczaj używają żeli energetycznych. Dają one niezbędny zastrzyk energii. Sprawdź, komu i kiedy potrzebne są żele

Mężczyzna pijący z bidonu zastanawiający się co wypić po treningu gainer czy białko

Gainer czy białko? Który suplement, kiedy wybrać i dla kogo?

Do budowy masy mięśniowej potrzebna jest odpowiednia ilość kalorii i makroskładników. Sprawdż gainer czy białko będzie lepsze na masę!

Mężczyzna popijający gainer wodę z bidonu po treningu

Gainer przed czy po treningu? Kiedy najlepiej stosować?

Odżywka białkowo-węglowodanowa to jeden z najczęściej wybieranych produktów zarówno przed jak i po treningu.

Mężczyzna przygotowujący koktajl z dodatkiem gainera na masę

Jaki gainer na masę wybrać? Kryteria wyboru

Gainer to jedna z odżywek, która w skuteczny sposób pozwala budować efektownie wyglądającą sylwetkę. Gainer na masę to suplement, który warto wybrać!

Kobieta przygotowująca suplementy z kreatyną do picia

Kreatyna czy białko – na którą odżywkę postawić?

Kreatyna czy białko – którą odżywkę wybrać? A może zastanawiasz się, czy można łączyć białko z kreatyną w procesie suplementacji? Poznaj odpowiedź!