Czym jest kazeina micelarna?
Kazeina micelarna to białko mleczne o bardzo wysokiej jakości odżywczej. Jej cechą szczególną jest wolny czas trawienia, który pozwala na stopniowe wysycanie organizmu niezbędnymi składnikami. Pozyskiwane w procesie ultrafiltracji mleka, bez użycia wysokich temperatur ani chemikaliów. Jest zbudowane z kompleksów białkowo-wapniowych, które zapewniają specyficzne właściwości i powolny czas wchłaniania. Stanowi około 80% zawartości białkowej mleka krowiego.
Najważniejszą cechą kazeiny micelarnej jest jej zdolność do stopniowego uwalniania aminokwasów do krwiobiegu przez kilka godzin (nawet do 6-8 godzin) po zjedzeniu. Nie dzieje się to jednak wyłącznie za sprawą właściwości kazeiny miceralnej. Wpływ na to ma również organizm człowieka. Kazeina w żołądku tworzy żelową strukturę, która spowalnia trawienie. Dzięki temu kazeina micelarna jest idealnym wyborem na noc, kiedy organizm potrzebuje długotrwałego wsparcia w regeneracji mięśni lub jako posiłek pomiędzy treningami.
Kazeina micelarna nie występuje jedynie w odżywkach dla sportowców. Jest powszechnie obecna w wielu artykułach spożywczych. Naturalnie występuje w produktach mlecznych, takich jak twaróg, ser i jogurty. W formie suplementów diety przyjmuje inną formę. Dzięki procesowi ultrafiltracji wykazuje wysoką biodostępność. W przemyśle spożywczym kazeinę wykorzystuje się ją jako stabilizator i zagęstnik, a w przeszłości stanowiła podstawę do produkcji ekologicznego plastiku.