Metodyka rzutu oszczepem – technika i wymagania sprzętowe
Czas zagłębić się w szczegóły. Zacznijmy od wymaganego sprzętu – jest nim oszczep składający się z trzonu, grotu (czyli ostrza) i osznurowania (tej części, za którą zawodnik powinien go trzymać). Oszczepy różnią się między sobą wagą – kobiety i młodsi zawodnicy posługują się lżejszymi (około 500-600 gramów), zaś mężczyźni operują nieco cięższymi (700-800 gramów). Co ciekawe, z uwagi na coraz dalsze wyrzuty i zagrożenie osób obserwujących zmagania oszczepników, zmieniono konstrukcję modelu oszczepu poprzez przesunięcie jego środka ciężkości. Skróciło to długość rzutów i zapewniło bezpieczeństwo kibicom.
Technika rzutu składa się z kilku faz. Oto one:
– pozycja wyjściowa – czyli odpowiednie złapanie oszczepu za osznurowanie, uniesienie ręki do góry i zgięciu jej w łokciu tak, by grot skierowany był do przodu. Z taką pozycją można ustawić się na polu do rozbiegu,
– faza rozbiegu – następnie należy wziąć krótki rozbieg, a po chwili cofnąć oszczep i zrobić tak zwaną przeplatankę, czyli bieg skrzyżny końcowej fazy nabiegu,
– pozycja wyrzutna – ciężar ciała należy przenieść na nogę zakroczną, stopa nogi wykrocznej powinna być ustawiona lekko bokiem. Tułów pochyla się do tyłu, a rękę z oszczepem maksymalnie prostuje, pamiętając, by grzbiet dłoni skierowany był w stronę podłoża,
– faza wyrzutu – to moment, w którym zawodnik stara się z jak największą siłą wyrzucić oszczep przed siebie, niczym strzała z łuku,
– faza utrzymania równowagi – po wyrzucie należy wykonać przeskok, czyli przeniesienie ciężaru ciała, by wyhamować przed linią kończącą rozbieg. Jej przekroczenie, choćby minimalne, wiąże się z uznanie próby za nieważną,
– pozycja końcowa – opuszczenie rozbiegu bez przekraczania linii.
Co ciekawe, wyróżnia się też dwa style rzucania oszczepem: klasyczny i hiszpański. Pierwszy z nich znamy z różnych zawodów lekkoatletycznych. Drugi zaś polegał na rzucie bardzo podobnym do stylu rzutu dyskiem, jednak z powodów bezpieczeństwa tuż przed Igrzyskami w Melbourne został zakazany.