Z czego powinna składać się dieta wspinaczkowa?
Dieta wspinaczkowa musi odpowiadać na zwiększony popyt energetyczny oraz trudne warunki środowiskowe. Już powyżej 3000 m n.p.m. tempo przemiany materii wzrasta o około 25%, a przez godzinę wspinaczki możemy spalić nawet 600-700 kalorii. Przy wielogodzinnym wysiłku i noszeniu ciężkiego plecaka organizm może potrzebować nawet 7000 kalorii dziennie. W praktyce nie da się zaspokoić tego zapotrzebowania w jednym dniu, dlatego warto zwiększyć kaloryczność posiłków już dobę wcześniej.
Optymalne proporcje makroskładników w diecie wspinaczkowej to 60-70% węglowodanów, 20-30% tłuszczów, a najmniej białka, bo zaledwie 10-20%. Taka kombinacja wspiera wydolność tlenową i regenerację. Węglowodany (złożone i proste) muszą być podstawą żywienia, zwłaszcza na dużej wysokości. Białko warto zwiększyć względem standardowej diety dla ograniczenia straty masy mięśniowej. Natomiast tłuszcze powinny być dobrze przyswajalne, a ich ilość dostosowana do etapu wyprawy.